Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La guerra a Ucraïna accentua la pujada de preu del cereal, i preocupa un possible desabastiment

Les repercussions del conflicte bèl·lic a Ucraïna es noten en molts àmbits, i un d’ells és el de l’exportació de cereals, ja que és un dels principals productors a nivell europeu.

A l’Alt Penedès no hi ha massa granges d’engreix de vedells, i en general tampoc gaires d’aviram; però hem volgut copsar si pateixen per una possible manca de subministrament de cereals. L’altre aspecte important és el dels preus, que consideren pujarà a causa d’aquesta incertesa, però que expliquen ja fa mesos que va a l’alça.

Ucraïna és un dels principals productors de gra d’Europa, i el conflicte que s’hi viu des de fa gairebé una setmana té diverses conseqüències directes també a casa nostra. Principalment perquè les dificultats en l’arribada de cereal provoca un encariment en els preus, que repercuteix directament tant en les granges de vaques i vedells com les de pollastres.

Josep Maria Vallès, de la granja Cal Jep de Gra de la Granada, explica que el sector ja fa molts mesos que pateix les continues pujades de diferents matèries bàsiques per poder tirar endavant les explotacions. En relació a la guerra a Ucraïna, apunta que ara per ara ells encara no poden valorar l’efecte sobre el preu del cereal que utilitzen per alimentar les més de 70 vaques lleteres que tenen. Reconeix però, que tard o d’hora segur que notaran un nou encariment del preu, que s’afegeix a tot el que ja venen patint des de fa gairebé un any. Uns encariments remarca, que en el seu cas tampoc es poden repercutir en el preu de venda final

Un dels problemes és que tant Catalunya com l’estat depenen del cereal importat, ja que hi ha una manca de producció interior agreujada darrerament per exemple per la sequera que estem patint.

Aquesta dependència del producte importat la noten també els avicultors de la comarca. El president de la Federació Avícola Catalana, Joan Anton Rafecas, reconeix que actualment Europa es nodreix en un 42% de cereal procedent d’Ucraïna, i des de la Unió Europea ja s’estan explorant nous mercats per afrontar una possible manca de subministrament.

La pujada de preus dels cereals ja fa pràcticament un any que afecta el sector, tant el de l’aviram com el ramader en general. Rafecas recorda que el cereal sempre ha estat refugi de diner, i matèria especulativa al llarg de la història. En aquests moments hi ha incertesa de cara al subministrament, però considera que és inevitable un encariment del producte en els propers mesos.

Rafecas apunta també que totes les situacions viscudes també aquests darrers mesos, en relació a les crisi en el subministrament que ha provocat la covid, estant portant a plantejar canvis en els actuals mecanismes i sistemes d’abastiment enfocats a una major autosuficiència.

En relació a una possible pujada de preus de la carn d’aviram o dels ous, Refecas recorda que normalment la seva venda està lliga a contractes de grans proveïdors i amb preus pactats com a mínim durant un any. Tot i això, considera que és bastant inevitable que es produeixi una pujada dels preus de venda davant d’una situació tant complicada com l’actual.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: