Diumenge, 26 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es duplica l’interès pel cooperativisme en temps de pandèmia

Durant el primer any de pandèmia, Coopsetània l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf va acompanyar el doble d’iniciatives que buscaven en l’economia social i solidària un model per emprendre. Es va passar dels 38 projectes de l’any anterior a un total de 62, tot i que finalment set es van acabar constituint en cooperativa.

Els perfils de persones que busquen assessorament per tirar endavant un projecte són molt diversos en edat i activitats professionals, tot i que hi ha una tendència majoritària del sector serveis. Ho explicava la coordinadora de Coopsetània, Laura Rafecas.

Des de l’economia social i solidària defensen que el cooperativisme és més resilient en les crisi econòmiques. Ho exposa el Juli Silvestre, gerent de la cooperativa Entrem, una de les promotores de Coopsetània.

Des d’aquest 2022 l’ateneu cooperatiu Coopsetània desplega els seus serveis a les comarques de l’Anoia i el Baix Penedès, les quals se sumen a les de l’Alt Penedès i Garraf on l’ateneu ja hi és present des del 2017. Coopsetània ha encetat el 2022 amb 10 entitats promotores i 17 entitats participants, entre les quals hi ha alguns consells comarcals i ajuntaments.

La Camerata Penedès ha esdevingut una de les entitats que integren Coopsetània. Es tracta d’una orquestra, resident a l’Auditori de Vilafranca, que va néixer l’any 2020 en forma de cooperativa. La seva intenció és trencar amb les dinàmiques jeràrquiques que envolten les orquestres clàssiques. Prenen les decisions de forma assamblearia i no tenen director. L’Ernest Martínez explica que ha un repte formar-se en l’àmbit de la gestió empresarial.

A més, la Camerata Penedès fa tot un seguit d’accions socials amb col·lectius en risc d’exclusió social de la vila, com ara concerts a les residències i centres de gent gran o activitats amb joves migrats amb els que treballa la cooperativa Actua.

Un dels projectes que han esdevingut cooperativa més recentment gràcies a l’assessorament de Coopsetània és SomRiu Penedès. Es tracta d’una nova cooperativa d’acció social, amb seu al carrer Amàlia Soler, que es dedica a l’atenció a la infància, l’acompanyament familiar i la formació. La idea sorgeix de la psicòloga Ruth Marrugat i la fisioterapeuta i psicomotricista Anna Mataró. La voluntat és atendre tots els usuaris de manera conjunta i així dotar-los de més eines i recursos pel seu desenvolupament. La decisió de constituïr-se en forma de cooperativa la tenien clara des del principi.

Els Ateneus Cooperatius van néixer l’any 2016 per iniciativa de la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de promoure a cada territori l’economia social i el cooperativisme.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: