Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Col·legi d’Enginyers i la residència Inglada Via col·laboren en un estudi on s’aplica IA

Durant el darrer trimestre de 2021 el Col∙legi Enginyers Garraf‐Penedès i la residència Inglada Via de Vilafranca han col∙laborat per dur a terme un estudi pioner amb la finalitat d’aconseguir una millora en la seguretat i l’atenció dels residents i de dotar de noves eines el personal assistencial.

Els mesos d’agost i setembre del 2021 la residència Inglada Via va acollir una prova pilot impulsada pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials del Garraf-Penedès i l’empresa CD4IoT, que té com a finalitat buscar estratègies per millorar la qualitat de vida dels residents de centres de gent gran mitjançant la Intel·ligència Artificial.
L’estudi s’ha desenvolupat en dues línies. D’una banda, obtenir dades sobre la concentració de CO2 a diverses estances de la residència i aportar eines per a la millora de la qualitat de l’aire. De l’altra, estudiar com ajudar els residents amb problemes respiratoris, que requereixen del suport d’un respirador mecànic.

El president de la Fundació Pinnae, Martí Solé, destaca que el treball és interessant i necessari sobretot perquè en època de pandèmia les partícules que circulen per l’aire poden transportar el coronavirus.

La directora de la residència Inglada Via, Marga Padullés, explica que els avisos d’alta concentració de CO2 els ajudaven a prendre les millors decisions per millorar la qualitat de l’aire a l’espai.
Durant aquest estudi, es va analitzar també el funcionament de l’aparell respiratori d’una persona resident. Padullés exposa que les dades que donava el sistema coincidien amb les percepcions del personal de la residència.

El degà del Col·legi d’Enginyers, Xavier Jiménez, defensa que l’aplicació de la intel·ligència artificial, permet prendre decisions de manera anticipada.

El model d’IA que s’ha aplicat al control de l’aire ha permès rescatar dades pels sensors instal∙lats en diferents zones de la residència. Les dades obtingudes i el seu posterior tractament permeten controlar de forma automàtica la ventilació, i anticipar‐se a les necessitats dels diferents espais, ja que es tracta d’un sistema que ha estat capaç d’aprendre de les dades que ha anat obtenint i que, alhora, permet optimitzar els recursos dels quals es disposen amb l’objectiu d’obtenir el millor nivell de qualitat de l’aire.

Pel que fa al sistema d’IA aplicat als pacients amb assistència respiratòria, mitjançant sensors associats a un respirador, se n’han tret també conclusions significatives. El sistema d’intel∙ligència artificial que s’ha utilitzat durant l’estudi pot aprendre dels comportaments dels usuaris de forma que a partir de les dades obtingudes pot saber quan realment es tracta de situacions que requereixen d’atenció immediata i quan es tracta de situacions amb alta probabilitat de quedar solucionades per si soles en un breu espai de temps.

Després d’aquesta primera experiència, el president de la Fundació Pinnae Martí Solé es mostra satisfet i qualifica el projecte com a il·lusionant.

La intenció és seguint treballant en aquest projecte i poder-lo aplicar, més endavant, a altres residències i espais de gent gran.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: