Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Després de més de 20 anys, el Museu de les Cultures del Vi serà una realitat l’any vinent

L’any 2000 es va començar a parlar d’aquest projecte, que va tenir l’inici de les obres l’any 2018 i que ara ha de completar-se amb un projecte museístic que veurà la llum l’any 2023.

L’any 2018 amb l’enderroc de Cal Pa i Figues, s’iniciaven els treballs concrets per fer realitat aquest important projecte cultural i urbanístic que va culminar a finals de l’any passat amb la finalització de les obres del nou edifici. I que ara ha d’afrontar el tram definitiu amb el que el director de Vinseum, Xavier Fornos, qualificava d’omplir de contingut el contenidor que representa l’edifici.

Un llarg procés que ha hagut de sortejar entrebancs importants com el fet que l’empresa constructora inicial es retirés del projecte, que les prospeccions arqueològiques s’allarguessin dos anys, i que s’hagués de sortejar totes les complicacions lligades a la pandèmia.

Per Fornos cal anar però més enllà del 2017-2018 amb l’inici físic de les obres, i recordava que va ser l’any 2000 quan es va començar a parlar d’aquest gran projecte.

L’arquitecte Santi Vives, que ha dirigit les obres, comentava que un dels grans reptes que es van haver d’entomar el 2018 l’enderroc de Cal Pa i Figues era mantenir l’activitat cultural i expositiva del Vinseum.

Vives recordava les moltes vicissituds que s’han hagut de superar durant aquests anys, algunes sobrevingudes com la pandèmia o el fet que la primera empresa constructora abandonés el projecte; i d’altres que ja s’esperaven però que també va ser al final més complicades del que es preveia. En aquest sentit parlava de les prospeccions arqueològiques, que s’esperava permetessin fer alguna troballa interessant; però que es van allargar pràcticament dos anys. I amb una sorpresa com va ser l’aparició d’un celler del segle XIX que s’ha incorporat a l’estructura de l’edifici.

En relació al projecte, l’alcalde Pere Regull recordava també aquest punt de complexitat que ha tingut, i apuntava que des del primer moment es va considerar que era una proposta molt agosarada, però important per la vila.

Els treballs que s’han dut a terme durant tots aquests anys han deixat imatges interessants com la sortida de les premses i el seu posterior retorn a l’actual edifici on han d’ocupar un espai preferent. El trasllat de tot el fons museogràfic que està encara emmagatzemat a Cal Berger on se n’ha fet també tasques de conservació. I evidentment la construcció del nou edifici adjacent al Palau Reial que dona una nova imatge a la plaça i interactua amb l’entorn de la plaça de Santa Maria i Jaume I complementant un nou conjunt arquitectònic al centre de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: