Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’estigmatització és un dels reptes pendents en el dia de les persones amb discapacitat

El 3 de desembre és el dia internacional de les persones amb discapacitat, i les entitats que treballen amb aquests col·lectius continuen demanant més suport i menys estigmatització dels seus usuaris.

Les entitats que treballen per donar suport a les persones amb discapacitat han passat també un any complicat, intentant mantenir-se operatius en plena pandèmia. Les situacions han estat molt diverses, però per exemple des de la Fundació l’Espiga, la seva directora general Montserrat Roca, apuntava les dificultats per mantenir el suport emocional als seus usuaris.

En el cas d’Entrem, el principal repte ha estat mantenir l’activitat laboral adaptant-se a les noves situacions, i lluitant contra les través que es troben en les empreses a l’hora d’oferir treballadors que tenen algun problema de salut mental. Carina Leal, directora de l’Àrea d’Atenció a les Persones, comenta que encara hi ha molt desconeixement i molta estigmatització.

En el seu cas donen suport a unes 250 persones en formació i inserció laboral, i el repte per els propers anys continua sent donar oportunitats a les persones amb aquestes malalties.

Entrem per exemple disposa d’un taller de fusteria on els usuaris treballen per adquirir i recuperar hàbits laborals, com explica Xavier Álvarez, monitor del taller.

Jordi Garcia, un dels nois que participa en aquest taller, explica així el que fan.

També a la Fundació Mas Albonà procuren a través de diferents tallers, ajudar als seus usuaris a adquirir hàbits que els permetin tenir el màxim d’autonomia. L’Esperanza far taller de costura i manualitats.

Júlia Berezo, Directora de l’Àrea Social de la Fundació Mas Albornà, destaca aquesta tasca d’empoderament amb els seus usuaris, amb la voluntat de capacitar-los.

En els tres casos, coincideixen en que s’ha fet molta feina i s’ha avançat en els darrers anys, però que malgrat tot queda molta feina encara per fer per assolir la plena igualtat de les persones amb capacitats diferents.

Júlia Berezo referma que les voluntats i sobre el paper les coses estan molt bé, però encara hi ha molta feina per fer. Apunta que al final es tracta de persones amb problemes, com moltes altres.

Fer difusió de la seva feina, i del que comporta i significa tenir alguna discapacitat continua sent una tasca important per assolir que la societat incorpori amb tota la normalitat aquestes persones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: