Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Vinseum celebra el centenari de Cal Berger amb unes jornades sobre l’arquitectura del vi

‘Arquitectures del vi. Revisions contemporànies’ planteja reivindicar aquell patrimoni arquitectònic del vi de construcció més recent.

Enguany se celebra el centenari de Cal Berger. El Vinseum ha commemorat aquesta efemèride amb un cap de setmana dedicat a la reflexió sobre el passat, el present i el futur de l’arquitectura que ha disposat els espais per poder elaborar, trasbalsar, envellir i emmagatzemar el vi. El programa proposava una revisió de la transcendència patrimonial, històrica i urbanística dels cellers del tombant de segles XIX-XX, però també projectar els seus nous usos postindustrials i entendre l’encaix d’aquests conjunts monumentals en la trama urbana de la ciutat contemporània.

A la vegada, ‘Arquitectures del vi. Revisions contemporànies’ planteja reivindicar aquell patrimoni arquitectònic del vi de construcció més recent.

La primera jornada, que es va fer divendres a l’auditori del museu, era de caràcter teòric i va comptar amb diverses ponències i taules rodones amb la presència d’arquitectes i historiadors. Una de les més destacades, va ser la presentació i la visita al nou edifici de Vinseum, de la mà del seu arquitecte, Santiago Vives.

A l’acte també hi va assistir l’Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, que valorava molt positivament la iniciativa.

Ibar remarcava que, des de Patrimoni Cultural de la Generalitat, treballen perquè els equipaments i espais culturals del país es dirigeixin al conjunt de la ciutadania, més enllà del turisme.

Les jornades també han permès avaluar in situ sis de les aportacions més reeixides que l’arquitectura ha fet recentment a la forma i a la funció del celler del segle XXI. Al llarg de dissabte i diumenge, els assistents van poder conèixer un conjunt de cellers, del Penedès i del Priorat, que excel·leixen per les seves solucions constructives.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: