Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Banc dels Aliments atén 420 famílies de Vilafranca, i fa una crida a la solidaritat

Els mesos de pandèmia han fet més visibles situacions d’exclusió social i de vulnerabilitat d’algunes famílies, i la tornada a la normalitat pot haver fet que tornin a quedar una mica oblidads.

Però el cert és que són situacions que ja existien abans i que es mantenen ara. Això ho tenen clar per exemple des de l’Associació Ressò, que gestiona el banc dels aliments i que ha vist com després de l’augment de demanda que van tenir durant els mesos més durs de la pandèmia ara tornen a moure’s en les xifres que ja tenien abans de 2019.

El delegat del Banc dels Aliments a l’Alt Penedès és en Manel Medialdea que comenta que la campanya del Gran Recapte encara continua activa per recollir donacions. Tot i això reconeix que aquest 2021 les donacions han estat un 40% inferiors a les de l’any passat.

Els usuaris del Banc dels Aliments es deriven des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca, i en principi per a un període de 4 mesos que es poden prorrogar si cal. En el cas de Vilafranca les xifres han anat a la baixa, però Medialdea recorda que a Catalunya no ha estat així i l’any passat es van atendre més de 300.000 persones i repartir més de 23 milions de quilos d’aliments.

El perfil dels usuaris del Banc dels Aliments és molt divers, i Medialdea insisteix en que el 52% dels usuaris són autòctons de Vilafranca. El 48% restants representa persones de fins a cinc cultures diferents.

Aquests dies s’està fent encara la recollida per canals telemàtics de diners del Gran Recapte d’Aliments, que destina els fons al Banc dels Aliments. Fa uns dies es va fer la campanya de recollida física d’aquests donatius, en els establiments col·laboradors. Recordem que enguany, com ja es va fer l’any passat, no es recollien aliments directament, sinó donacions econòmiques per tal de fer posteriorment la compra dels aliments més necessaris.

Els usuaris del Banc dels aliments es deriven des de la regidoria de Drets Socials de l’Ajuntament. El regidor Ramon Zaballa referma que els usuaris del Banc dels Aliments han baixat aquest darrer anys; i en generals els usuaris de Serveis Socials no han augmentat. El que sí ha variat és el fet que cada cop es tracta de persones que necessiten suport en més àmbits i diversificats.

La previsió és que la tendència per el 2022 es mantingui en aquesta mateixa línia. Per això Zaballa apunta que treballen de cara a un abordatge més transversal i conjunt.

També des de Creu Roja s’organitzen campanyes de suport a les famílies en situació més vulnerable, i concretament per exemple per oferir àpats a través de beques menjador a infants de famílies vulnerables per possibilitar-los una alimentació equilibrada. Una manera de donar suport a aquesta campanya és ‘Ritmes Solidaris’ una activitat que es va fer al Casal el passat cap de setmana i en que van participar tres escoles de dansa de la vila. Àngels Matas és la presidenta de Creu Roja a l’Alt Penedès.

Moltes situacions de famílies que ja es trobaven al límit de la vulnerabilitat s’han vist agreujades aquests darrers dos anys i els han portat a demanar suport a Serveis Socials per tal de poder cobrir qüestions com poden ser ajuts d’aliments. Però també cada cop més per poder fer front al pagament dels subministraments d’electricitat o aigua, l’habitatge o altres necessitats bàsiques.

Un canvi en les demandes dels usuaris que porta també a un canvi de model d’atenció dels serveis socials i de les entitats de suport als col·lectius més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: