Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès reclama una planificació territorial clara per protegir el paisatge i l’economia

Entitats i administracions demanen eines com el Catàleg del paisatge del Penedès o el Pla territorial parcial davant projectes com la MAT, plantes d’energies renovables o nous polígons industrials.

La vegueria del Penedès és la única que encara no té aprovat el Pla territorial parcial en ser la darrera que es va incorporar a la nova ordenació en vegueries. Sense aquest instrument, ciutadania, entitats i administracions locals i comarcals, se senten a vegades desprotegits davant l’arribada de projectes com la línia de Molt Alta Tensió, el desplegament de plantes d’energies renovables o la projecció de nous polígons industrials.

En paral·lel al Pla territorial parcial està a punt de concloure l’elaboració del catàleg del paisatge del Penedès. Els catàlegs de paisatge, un per vegueria, són les eines que ens permeten conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, quins factors expliquen que tinguem un determinat tipus de paisatge i no un altre, com evoluciona en funció de les actuals dinàmiques econòmiques, socials i ambientals i, finalment, defineixen quin tipus de paisatge volem i com podem assolir-lo.

Per aprofundir sobre aquest instrument, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola organitzava aquest dilluns al Vinseum de Vilafranca una jornada de debat.

La presidenta del CEPvi Soazig Darnay destaca que el Penedès està sotmès a una gran pressió i s’ha de defensar davant de «múltiples agressions».

El director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Pere Sala, posa el focus sobre la diversitat del paisatge penedesenc i el seu potencial per aconseguir un territori en el qual prevalgui la qualitat de vida de les persones.

Per la seva part, el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, remarca la necessitat de trobar l’equilibri entre la protecció del paisatge, tant natural com agroforestal, i l’activitat econòmica.

El debat sobre la convivència entre la preservació del paisatge penedesenc i el desenvolupament econòmic és complex de molt llarg recorregut.

Des de la Federació Empresarial del Gran Penedès, la seva presidenta Neus Lloveras considera que el Penedès no pot perdre pes industrial, que ronda el 38% de l’activitat econòmica, molt per sobre de la mitjana catalana, i ha demostrat ser una peça fonamental en la resiliència davant crisis com la de la Covid. Per això creu que cal buscar els millors emplaçaments per a l’activitat industrial per aconseguir l’equilibri desitjat.

Una postura similar defensen sindicats com Comissions Obreres, que posen l’atenció en la necessitat de planificar més enllà de municipis i, fins i tot, comarques. D’entrada millorant els polígons industrials que hi ha actualment i pensant en termes de sostenibilitat i millora tecnològica.

El catàleg del paisatge del Penedès, així com, en un àmbit més ampli, el pla territorial parcial són eines llargament reclamades des de diferents agents per planificar el futur del territori penedesenc d’una forma coherent i sostenible.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: