Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Verema de quantitat i qualitat, però marcada pels baixos preus i els excedents

Aquest 2021 la sequera ha marcat la verema, que serà més reduïda que la del 2019, i continua mantenint problemàtiques com ara els baixos preus del raïm i l’existència d’excedents de producció.

La d’aquest 2021 ha estat una verema més tranquil·la que la de l’any passat, que va estar marcada per el míldiu. En aquest sentit, la sensació és que la qualitat enguany serà molt bona i de més quilos de raïm que el 2020.

Des de la D.O Penedès, el seu director Francesc Olivella, remarcava aquest any la climatologia ha marcat la verema en el sentit que en va marcar els inicis amb una forta sequera, i ha fet accelerar també el final amb les poques pluges que han caigut però que podien malmetre el raïm.

En un sentit similar s’expressa el president d’AECAVA, Damià Deàs. Remarca que si es compara amb la de l’any 2019, estaria un xic per sota; però que evidentment ha estat molt millor que la del 2020.

Des d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat que és membre de l’executiva nacional en el sector de la vinya i el vi, reconeix també que la verema ha estat millor aquest any que el passat, tot i la sequera que s’ha deixat notar. Des del sindicat pagès remarquen també que es manté un any més una de les problemàtiques bàsiques relacionades amb la verema, com és el preu del raïm. Marrugat insisteix en que en molts casos s’ha estat pagat per sota del preu de cost, tot ratllant els 30 cèntims per quilo.

Sobre el preu del raïm, Deàs coincideix en que és un tema preocupant en el que cal treballar per aconseguir valoritzar tota la cadena de producció.

Una altra problemàtica que s’arrossega aquests darrers anys és també el dels excedents de raïm. L’any passat, en que la verema va ser molt més reduïda que un any normal, podria haver ajudat a reduir-los, però des de la D.O recorden que va coincidir amb la pandèmia que va retallar molt també la sortida de producte.

En aquests moments, tant des d’AECAVA com des de la D.O Penedès apunten que es comença a notar una millora en els mercats, i que per tant tímidament van creixent les vendes. Un punt que ha d’ajudar en la reducció dels excedents, i en la reactivació econòmica del sector.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: