Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ACA explica que el motiu de la manca d’aigua en trams del Foix és conseqüència de la sequera

En un comunicat adreçat a la nostra redacció l’Agència Catalana de l’Aigua dona resposta a la denuncia de Bosc Verd respecte a la mortaldat de peixos del passat mes de juliol.

Des de l’ACA es va procedir a fer un reconeixement i inspecció de la zona el dia 14 de juliol . En el punt concret que se´ls indicava en la denúncia no es va observar cap exemplar de peix, ni viu ni mort. Es va dur a terme un seguiment del riu diversos quilometres aigües amunt i avall d’aquest punt, on es van observar trams amb aigua i altres totalment secs. L’ACA explica que sovint i en gran part de trams de rius temporals com el Foix aquesta manca de cabals és conseqüència de l’elevada sequera que estem patint enguany. El fet de bombar aigua de l’EDAR aigües amunt de la captació, a priori, no es contempla. És una aigua que no és pròpia de la conca i convertiria un riu mediterrani que és estacional en permanent, amb excés de nutrients. Cal tenir en compte el cost energètic i d’emissions de CO2 a l’atmosfera, cosa empitjora i propicia més el canvi climàtic. I també els aspectes i requeriments de Salut pública pel que fa a l’ús de l’aigua regenerada per a determinats usos.
Al Foix i altres rius similars consideren molt més efectiu mantenir un protocol de control en períodes secs per garantir que es mantinguin les anomenades ‘zones refugi’ amb uns mínims cabals. El cabal ecològic es pot complir tot i assecar-se el riu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: