Dimecres, 11 de desembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vigència del pla d’emergència per inundacions en la majoria de municipis de l’Alt Penedès

La majoria compten amb el pla vigent i d’altres es troben en procés d’actualització.

Arran del desastre pels efectes de la Dana de fa un parell de setmanes a València, el govern català ha demanat als ajuntaments que revisin els seus plans d’emergència per fer front a possibles inundacions i, en el cas de no tenir-ne, ha decretat l’obligatorietat. Els municipis de l’Alt Penedès han fet els deures i tots ells els tenen vigents o en procés d’actualització. Algunes fonts apunten que Olesa de Bonesvalls no disposa de pla, però l’alcalde del municipi ha confirmat que el tenen aprovat i vigent des del 2022.

De la mateixa manera que la resta de municipis amb un risc alt d’inundacions, Vilafranca compta amb el pla Inuncat que està inclós en el DUPROCIM, el document únic de protecció civil municipal. Un pla que, segons explica el regidor de Protecció Civil, Jordi Junyent, es va aplicar el passat 3 de novembre quan van saltar les alertes per part del Govern de la Generalitat.

Junyent creu que, per l’orografia que envolta Vilafranca, no cal témer que pugui passar res semblant al que es va viure en algunes poblacions valencianes, però sí que els preocupa que es puguin crear taps a les rieres.

A Sant Sadurní també fa temps que tenen en vigor el pla d’emergències per inundacions. Es tracta d’un municipi amb moltes pendents i envoltat per dos rius: l’Anoia i el Lavernó. L’alcalde, Pere Vernet, indica que arrel de detectar que en els darrers anys s’han anat incrementant els episodis de clima extrem, el consistori ha pres mesures en els punts més inundables.

Altres dificultats que s’hi troben els sadurninencs quan plou de manera violenta són les crescudes sobtades dels rius i s’ha de prohibir el pas als diferents accessos. De fet, la zona inundable que més preocupa és el polígon del Molí del Racó, a tocar del riu Anoia.

Santa Margarida i els Monjos és un altre dels punts sensibles de la comarca pel que fa a risc d’inundacions ja que la llera del riu Foix travessa la població. L’última vegada que el municipi va actualitzar el pla d’emergències va ser al 2020 i aquest 2024 ja caducava. És per això que, fins ara, estava en procés d’actualització. L’alcaldessa, Imma Ferret, explica que una de les accions previstes al pla és tancar els accessos a les lleres del Foix i de Llitrà quan plou molt al poble però també quan ho fa a la capçalera del riu Foix ja que això provoca que l’aigua baixi amb intensitat.

Santa Margarida i els Monjos ha viscut riuades importants al llarg de la seva història. Ho recorda l’alcaldessa.

Santa Margarida i els Monjos aprovarà l’actualització del pla Inuncat en el proper ple municipal, el de desembre.

La majoria de municipis de la comarca no tenen un risc especialment alt de patir riuades. Però sí que té punts on l’edificabilitat no és aconsellable i que, malgrat això, en els darrers anys s’han construït sobretot segones residències.

L’arquitecte i expert en urbanisme, Josep Soler, explica que fa molts anys que a l’hora de construir es tenen en compte els cursos fluvials. Però no sempre ha estat així i sovint s’oblida que malgrat aquests cursos fluvials estiguin secs pot arribar a passar molta aigua.

Soler explica que durant molts anys hi va haver un descontrol en la localització de construccions, bàsicament urbanitzacions de segones residències en zones muntanyoses, a prop de cursos fluvials que semblen inofensius però que realment no ho són.

Donades les circumstàncies, Soler creu que cal identificar les zones de risc però de manera racional.

Soler creu que el risc d’inundació hi és, en la majoria dels casos de manera superficial. I el que cal és que tothom faci un exàmen de consciència d’on viu i que les administracions responsables identifiquin els punts febles i prenguin mesures per naturalitzar rius i netejar lleres.

A banda de les urbanitzacions situades enmig de torrents, hi ha altres punts delicats com els àmbits urbanitzats propers als rius que travessen la comarca, especialment el Bitlles i el Foix, i que afectarien poblacion com Santa Margarida i els Monjos o Torrelavit.

A més hi ha nombrosos torrents que poden ser conflictius com el que travessa el polígon de St Pere Molanta, la riera del Llitrà a la zona de Domenys o el torrent que passa al costat de l’hospital de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: