Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El món casteller no entén perquè no es poden fer pilars de cinc a la Diada de Sant Fèlix

Aquest dijous a última hora de la tarda va saltar la notícia.

Un comunicat de l’Ajuntament de Vilafranca i dels administradors i administradores de la Festa Major explicava que degut a que la Generalitat de Catalunya no ha validat cap dels diferents protocols presentats per fer una jornada de Sant Fèlix adaptada i segura, s’ha decidit convertir la jornada, una de les diades més importants del calendari casteller, en un acte reivindicatiu a favor de la represa de l’activitat castellera de forma segura i de defensa de la cultura tradicional. D’aquesta manera no hi haurà pilars de cinc el dia 30. Els Castellers de Vilafranca lamenten la no autorització a la realització de pilars de 5 a la diada de Sant Fèlix i la falta voluntat de les autoritats per reactivar l’activitat castellera després de més d’un any i mig d’innactivitat.

Administradors i Ajuntament apostaven per fer una jornada castellera adaptada que consistia en aplicar el mateix protocol, amb resultat exitós, que es va aplicar a Valls per Sant Joan i que consistia en aixecar pilars de 5 amb la participació de 50 castellers de cada colla, amb mascaretes i prèvia realització d’un test d’antígens.

L’alcalde, Pere Regull, valora negativament l’actitud del Govern de la Generalitat. En primer lloc perquè encara avui no s’ha rebut una resposa oficial per escrit sobre el protocol per la diada de Sant Fèlix. També perquè ha hagut de ser el propi alcalde qui en els darrers quinze dies hagi trucaT insistentment per rebre algun tipus d’explicació. I finalment perquè Regull considera que es menysté la cultura popular i tradicional.

Davant d’aquest fet, i atenent que organitzadors i colles castelleres convidades consideren que aquest acte no es correspon a la gran diada castellera que acull Vilafranca, Ajuntament i Administració han decidit modificar l’acte casteller del dia 30 d’agost, jornada de Sant Fèlix, dotant-lo d’un sentit reivindicatiu.

L’anunci de la negativa del Procicat ha generat enrenou a les xarxes socials i és que el món casteller porta molt de temps d’inactivitat. Per això han alçat la veu per reivindicar-se.

Poca estona després de conèixer la notícia el Castellers de Vilafranca van penjar a les xarxes un comunicat i en el mateix sentit avui també n’ha fet public un altre la Colla Vella de Valls i fins i tot l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha fet un twit donant suport als castells i a la Diada de Sant Fèlix.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: