Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La comarca tanca el tercer trimestre d’aquest any amb 260 empreses menys que l’any passat

Les microempreses, per sota dels 50 treballadors, han estat les més afectades per aquesta recessió, amb gairebé un 17% de caiguda en aquest tercer trimestre.

La delegació de l’Alt Penedès de la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet públic l’informe trimestral del teixit empresarial i mercat de treball de la comarca, on es detalla que el teixit empresarial es recupera a l’Alt Penedès, però encara és un 7,6% inferior respecte el tercer trimestre de 2019. En xifres això significa 3166 empres actives, 260 menys que l’any anterior. De fet, les dades son similars a les del segon trimestre d’aquest any, però recullen un descens del 7,6% respecte el mateix trimestre de l’any passat.

Una de les principals conclusions d’aquest informe és que es registra malgrat tot una recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda de mes de març a la comarca, seguint el mateix ritme que la mitjana catalana.

Ramon Giró, president de la Delegació de la Cambra a l’Alt Penedès, comenta que les microempreses han estat les més perjudicades, i que per contra han detectat que han crescut les empreses de més de 50 treballadors.

Les empreses d’entre 1 i 10 treballadors haurien caigut en el tercer trimestre un 8’1%; i les d’entre 11 i 50 treballadors un 5’6%. Per contra, en comparació amb el segon trimestre, les empreses mitjanes de 51 a 250 treballadors haurien crescut en un 7’9%.

Giró recorda que el tercer trimestre engloba els mesos de juliol, agost i setembre, en que el comportament de l’economia en general va ser més positiu que l’anterior gràcies en bona part a que es van poder obrir alguns negocis i serveis que havien estat tancats en la primera onada de la pandèmia. Volia ser prudent també de cara al darrer trimestre d’aquest 2020, davant de les noves restriccions que s’estan aplicant aquestes darreres setmanes.

Malgrat l’actual situació sanitària i social complicada consideren des de la Cambra que la majoria de famílies tenen en aquests moments més estalvis dels que tenien l’any passat, atès que no s’ha pogut gastar tant en viatges, menjar o roba com l’any passat donades les restriccions. Amb aquesta perspectiva, Ramon Giró comenta que cal que quan abans millor es puguin tornar a obrir comerços i establiments per rellançar l’economia.

Giró insisteix en que està sent un any molt complicat, en que pràcticament cap dels propòsits que s’havien fet el mes de gener han estat possibles, però considera també que si es busca una part positiva ha estat un any que obligat a repensar i buscar solucions davant una situació que ningú podia preveure.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: