Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Preocupació en l’inici de la verema marcada per una afectació generalitzada del míldiu

Totes les varietats s’han vist afectades, però sembla que el xarel·lo hauria aguantat una mica millor l’atac del míldiu.

Les vinyes del Penedès ja es troben immerses en la campanya de la verema, en un any que s’ha vist marcat per la forta afectació de míldiu que s’ha patit no només a la comarca, sinó arreu de Catalunya.
Josep Marrugat està aquesta setmana començant a collir varietats primerenques, com el Chardonnay. Explica que la vinya que estava collint en aquests moments s’ha vist afectada per míldiu tardà, en més d’un 60% de la superfície. Apuntava que tenia la previsió d’acabar collint un màxim de 4.000 kg en l’hectàrea que te la vinya.
Com ja hem explicat les vinyes de cultiu ecològic són les que han sofert més pèrdues, i per varietats Marrugat apuntat que malgrat totes s’han vist afectades, sembla que el xarel·lo hauria aguantat millor.
Marraugat recorda que en el seu moment es va demanar a la Generalitat fer un estudi per veure l’afectació del míldiu a la vinya arreu de Catalunya, que va deixar clar que era molt generalitzada. DE fet, al mes d’abril ja es van donar les primeres recomanacions per fer tractaments de míldiu; i encara ara hi ha vinyes que s’estan veient afectades.
Els pagesos recorden que el risc de míldiu no era assegurable aquesta verema, una situació que es vol corregir de cara la temporada vinent, amb la qual cosa aquest és un any complicat per les explotacions agràries. Una situació que se suma al que ja van patir l’any passat amb una crisi de preus important. Per aquest motiu Marrugat considera que la línia d’ajuts que s’ha obert per part de la Generalitat és una bona mesura.
Aquests dies tot juts s’ha començat a collir les primeres varietats, però les sensacions entre la pagesia és que el que s’hi estant trobant de molt raïm afectat per el míldiu, continuarà amb les properes setmanes a mida que s’avanci amb la collita de les varietats més tradicionals al Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: