Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La vinya afronta la campanya més difícil dels darrers trenta anys a causa del míldiu

L’afectació del fong és desigual a l’Alt Penedès i és més greu sobre les varietats macabeu i ull de llebre.

Tot i que és d’hora per quantificar aquesta afectació de forma concreta, el tècnic del Servei de Sanitat Vegetal responsable de l’estació d’avisos de Vilafranca Joan Reyes explica que la campanya és la més difícil dels darrers trenta anys i supera la situació que es va viure l’any 2018.

El míldiu és una llavor que hiverna al terra i les condicions meteorològiques que hem tingut d’octubre a març, amb temperatures suaus i moltes pluges, han fet que el fong arribés molt madur al principi de la primavera. S’han donat, doncs, les condicions perfectes perquè s’estengués amb virulència.

L’afectació, però, és desigual. Hi ha algunes zones amb parcel·les molt afectades al Pla, Subirats o Sant Sadurní, per posar alguns exemples, mentre que hi ha menys afectació al Baix Penedès, al Garraf i a algunes zones més muntanyoses de l’Alt Penedès.

El fong afecta qualsevol part verda de la planta i és especialment agressiu abans i durant la floració.

Les varietats que més l’estan patint són el macabeu i l’ull de llebre, com explica el coordinador comarcal de la Unió de Pagesos, Rafel Ramon.

Davant aquesta situació, el sindicat Unió de Pagesos reclama el suport de l’administració per poder negociar amb les asseguradores, que cobreixen els danys del míldiu a altres zones de l’estat. A més, alerten que la situació és especialment greu per als productors ecològics, ja que tenen més limitació de tractaments. A l’Alt Penedès, un 40% de la vinya és ecològica.

Per la seva part, el Departament d’Agricultura ha estat alertant aquesta primavera a través de les Estacions d’Avisos Fitosanitaris sobre el risc del míldiu de la vinya i informant els viticultors sobre les actuacions a realitzar per controlar la malaltia. La detecció és molt important per seguir l’evolució de la malaltia i emetre les recomanacions fitosanitàries més precises als agricultors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: