Dimarts, 25 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Avui 12 de maig es commemora el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Avui 12 de maig es commemora el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Des d’ACAF Alt Penedès apel·len a l’empatia de les persones, la societat civil i els poders públics de Catalunya perquè s’adhereixin a aquesta jornada i coneguin millor la complexitat de la malaltia.

El 12 de maig es commemora oficialment el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica. Actualment, tant la fibromiàlgia com la síndrome de fatiga crònica s’inclouen dins les Síndromes de Sensibilització Central, concepte relativament recent que engloba altres processos com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, i també la síndrome de cames inquietes, la síndrome de colon irritable, etc., moltes d’elles relacionades entre sí però amb la seva codificació i les seves característiques pròpies. Són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre d’altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que de vegades la persones puguin mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat impedeixi fer vida normal. Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. Ens els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove. Des de l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia
i d’altres Síndromes de Sensibilització Central de l’Alt Penedès (ACAF) apel·len a l’empatia de les persones, la societat civil i els poders públics de Catalunya perquè s’adhereixin a aquesta jornada, per tal que coneguin millor la complexitat del que viu i pateix més del 3% de la població a Catalunya, i a fi que s’avanci en el coneixement, la prevenció i l’abordatge sanitari i social d’aquestes malalties. Segons l’ACAF Alt Penedès, encara queda molta feina per fer per tal que les persones afectades de Síndromes de Sensibilització Central tinguin l’atenció mèdica, el reconeixement social i el suport que necessiten, a fi i efecte que puguin assolir la millor qualitat de vida possible.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: