Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les ABS Vilafranca Nord i Penedès Rural participen a l’estudi nacional epidemiològic

Unes 90 persones que pertanyen a les Àrees Bàsiques de Salut Vilafranca Nord i Penedès Rural estan participant a l’Estudi Nacional Epidemiològic sobre la Covid-19.

El dilluns 27 d’abril va arrencar l’Estudi Nacional Epidemiològic de la infecció per Covid-19, dissenyat pel Ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carlos III amb la col·laboració de les Comunitats Autònomes.

L’objectiu de l’estudi, anomenat ENE-COVID-19, és analitzar la prevalença de la infecció present o passada tot determinant l’estat immunològic de la població. S’han seleccionat de forma aleatòria 36.000 llars de tota Espanya: unes 60.000 persones. El que s’ha tingut en compte és si el municipi on viuen té menys de 5.000 habitants, entre 5.000 i 20.000, entre 20.000 i 100.000 o més de 100.000 per aconseguir una mostra representativa en l’àmbit provincial, autonòmic i nacional.

A la nostra zona hi participen les Àrees Bàsiques de Salut Vilafranca Nord i Penedès Rural. En el primer cas, les persones seleccionades per formar part de l’estudi són una vuitantena de veïns i veïns de l’Espirall, dels quals han decidit participar a l’estudi uns 40, i, en el segon, una cinquantena de persones residents al municipi de Querol.

L’estudi consta de tres fases. A la primera fase, les persones que formen part de la família seleccionada responen a dues enquestes epidemiològiques: una enquesta sobre la llar, comuna a tots els integrants de la família, on es recullen les característiques de la llar i el nombre de persones que cohabiten; i una altra enquesta individual, on es pregunta sobre els antecedents de malalties de risc, contactes amb persones diagnosticades de Covid-19 i valoració de possibles exposicions en l’àmbit laboral dels treballadors en actiu de la llar. D’altra banda, se’ls hi fa un test ràpid específic que dona el resultat en 10 minuts; i se’ls hi extreu sang per fer una analítica i comprovar si han desenvolupat anticossos. Les analítiques serològiques es repetiran en les dues fases següents de l’estudi per complementar i ampliar les dades recollides.

Gràcies a aquestes proves, que combinen diferents nivells de precisió, s’obtindrà una estimació poblacional de la presència d’anticossos del virus. Però caldrà esperar per conèixer els resultats definitius.

Fins al moment i un cop finalitzada la primera onada de l’estudi, els testos ràpids que s’han fet, tant a l’ABS Vilafranca Nord com a l’ABS Penedès Rural han donat, en la seva gran majoria, resultat negatiu.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: