Dimarts, 21 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Dos anys després el coronavirus continua present però la societat ha aprés a conviure-hi

Avui es compleixen dos anys del decret de l’estat d’alarma que va marcar l’inici de la pandèmia a l’Estat Espanyol i va definir el marc de restriccions per gestionar la crisi sanitària.

Aquest diumenge davant de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès Castellers de Vilafranca, Xicots, Colla Jove i Falcons actuaven en un acte que es va organitzar per fer un agraïment a tot el personal essencial dos anys després de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Amb el lema ‘Fem pinya pel personal essencial’, les tres colles castelleres vilafranquines i els Falcons van alçar pilars i van fer una actuació a l’antiga. En l’acte d’aquest diumenge es va llegir un manifest d’agraïment a totes les persones que han estat en primera línia com ara sanitaris, policies, bombers, personal assistencial, cuidadores domèstiques, personal de neteja, transportistes, repartidors, taxistes, treballadors de botigues d’alimentació, entre moltíssims d’altres.
El gerent del Consorci Hospitalari de l’Alt Penedès i Garraf, Josep Lluís Ibáñez, destaca que va ser molt dur però també gratificant per la solidaritat ciutadana.
La Montse Magriñà que és infermera d’urgències ho recorda com un tsunami.
També van ser uns mesos complicats per la policia local que van comptar amb la complicitat de la societat.
En general tota la societat ha viscut canvis d’hàbits.

El 14 de març del 2020 vam ser conscients que el virus ens canviaria la vida. Començava un temps marcat pel confinament domiciliari i els carrers buits, la desinfecció dels carrers, la manca de mascaretes per a tothom i la solidaritat per fer arribar material de protecció als sanitaris. També els greus efectes dins de les residències de la gent gran.

El toc de queda, el tancament d’escoles i comerços o l’obligatorietat de l’ús de la mascareta van ser elements de lluita contra el virus que vam haver d’assumir, i que en algun cas encara es mantenen. Tot fins arribar a la desescalada per donar pas al que es va conèixer com la nova normalitat. L’estat d’alarma entrava en vigor amb caràcter immediat i per a només quinze dies, però va durar tres mesos, fins al 21 de juny, després de sis pròrrogues.
De la pandèmia els serveis sanitaris n’han extret algunes lliçons.

Desprès de dos anys a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès avui encara recollim l’informe de seguiment de la pandèmia. A l’hospital de Vilafranca han mort 115 persones per Covid i en aquests moments hi ha 4 persones hospitalitzades amb coronavirus. Un de cada quatre ciutadans d’arreu del país ha contret la malaltia i al conjunt de l’estat han mort més de 100.000 persones. A l’acte d’aquest diumenge es va fer també un minut de silenci per recordar totes les persones que han mort per culpa de la Covid-19 i donar també, així, suport als seus familiars.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: