Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Recomanacions de protecció davant les malalties respiratòries víriques com el coronavirus

Les autoritats sanitàries recorden que la prevenció del coronavirus cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria.

El nou coronavirus es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina. Segons la informació que hi ha actualment, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus respiratoris.

Els símptomes més comuns poden semblar els d’una grip i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d’aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions. Els grups de major risc són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques.

Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir i rentar-se les mans molt sovint.

Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria.

Rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.

Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.

Evitar el contacte proper, almenys una distància de dos metres, amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no compartir-hi les pertinences personals.

I evitar compartir menjar i estris sense netejar-los degudament.

Al Canal Salut del web de la Generalitat de Catalunya hi ha més informació sobre el nou coronavirus. També hi ha la possibilitat de fer un test si se sospita que es pot estar afectat pel virus abans de trucar al 061.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: