Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha recordat aquest dilluns els penedesencs internats en els camps d’extermini nazis

Enguany es recorden els 75 anys de l’alliberament dels camps, i en aquest acte amb alumnes de 4t d0’ESO de tres instituts vilafranquins s’ha volgut recordar els penedesencs que van ser-hi internats

Aquest dilluns 27 de gener es commemora el Dia Internacional en memòria de les Víctimes de l’Holocaust, tot coincidint amb l’alliberament del camp d’Auschwitz i amb la voluntat de recordar els deportats als camps d’extermini nazis.
L’acte a Vilafranca s’ha fet a les 12 del migdia al monument que hi ha al parc de la Pau, al barri de la Girada, i ha comptat amb la participació d’alumnes de quart d’ESO dels instituts Alt Penedès, Eugeni d’Ors i Nou de Vilafranca. L’activitat l’han organitzada professors dels tres centres amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs i el suport de l’Ajuntament.
L’acte l’han iniciat diferent alumnes dels tres instituts que han llegit textos per recordar el pas de diferents penedesencs per els camps d’extermini, i han situat també històricament el que va representar primer l’exili en acabar la guerra civil, i després l’internament de molts d’aquests exiliats en camps d’extermini nazis.
En aquest sentit, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha volgut recordar que 8 vilafranquins van patir aquest internament, i només 2 van sortir-ne vius.
Abans de tancar aquest acte de record, l’historiador i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs Ramon Arnabat va remarcar la necessitat de recuperar i mantenir aquesta memòria històrica.
Explicava que el monòlit a Vilafranca es va inaugurar el 2005 amb la voluntat de mantenir en el record els noms dels penedesencs que van ser represaliats i internats en els camps nazis; amb la voluntat d’evitar que es repeteixen els mateixos errors que van permetre que passés aquest extermini el segle passat.
En aquest sentit, Arnabat comentava que en una societat molt culta com l’Alemanya dels anys 40, es va donar una acció totalment planificada i estudiada per exterminar races, persones discrepants amb el règim i altres. Per Arnabat és important que se sigui conscient que totes les persones som iguals i que no hi ha ningú superior als altres.
L’acte va acabar amb la interpretació del cant dels ocells part de la xel·lista Àsia Martínez, la lectura dels noms dels penedesencs internats al camps i un minuts de silenci.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: