Dimarts, 25 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ús polític de les penes de presó centra el col·loqui organitzat en suport als empresonats

L’aposta per la lluita no violenta i la certesa que cal prendre consciència de la possibilitat d’anar a la presó per la defensa d’uns ideals van ser algunes de les principals idees que es van exposar.

Diana Riba, parella de Raül Romeva i portaveu de l’Associació Catalana per els Drets Civils; i Pepe Beúnza, de l’Institut Internacional de l’Acció No Violenta i el primer objector de consciència al servei militar a l’estat espanyol per motius polítics van participar en aquest col·loqui que duia per nom “La presó com a eina política”.
Beúnza va recordar que l’any 1971 es va declarar objector de consciència negant-se a fer el servei militar, i que per aquest motiu va estar dos anys a la presó i després 15 mesos en un batalló disciplinari al Sàhara. De la seva experiència explica que en va sortir més convençut de les seves idees, i que va continuar amb la lluita que va acabar 30 anys després amb la supressió del servei militar.
En relació amb la situació actual que es viu a Catalunya, amb 9 persones empresonades per defensar la democràcia i el dret a vot, Beúnza remarca que anar a la presó és pagar un preu molt alt; però que hi ha també una qüestió de dignitat personal.
Apuntava també que quan lluites per coses importants s’ha de fer coses importants. I anar a la presó és important. Per Beúnza aquest ha estat un any molt dur per tothom, però cal ser conscients que cal continuar lluitant.
Pepe Beúnza va treballar en l’escola que dirigia el pare de Raül Romeva, i per tant ja el va conèixer de petit. Destacava que és una persona que sempre ha apostat per la cultura de la pau. Recentment l’ha visitat a la presó i considera que està afrontant la situació amb molta enteresa i que en sortirà enfortit.
D’altra banda, Diana Riba, parella de Romeva i portaveu de l’Associació Catalana pels Drets Civils destacava que s’està vivint una situació de judici polític, totalment injusta, i que malgrat estar esperançats són conscients que s’enfronten a un judici molt dur i amb condemnes que poden superar els 20 anys de presó.
El col·loqui estava organitzat per el Comitè Llibertat Vilafranca i és un més dels actes que duen a terme per reclamar l’alliberament dels dirigents polítics empresonats i el retorn dels qui són a l’exili.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: