Dissabte, 24 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La tertúlia 4 x 4 reuneix quatre alcaldes i 4 síndics de greuges de Vilafranca

La primera de les activitats que s’han organitzat per commemorar els 25 anys de la creació de la sindicatura de greuges de Vilafranca ha estat una taula rodona.

Una taula rodona que oferia una fotografia històrica, asseient en un mateix escenari als quatre síndics vius que ha tingut Vilafranca i els quatre alcaldes que han tingut sindicatura. Un acte moderat pel periodista, Josep M Soler.

La trobada va servir per contextualitzar el moment en el que es va crear la figura del defensor del ciutadà a Vilafranca, que va ser pionera a Catalunya, desprès de la de Lleida. També per entendre les complexitats de la tasca i alhora el suport que ha rebut en aquests 25 anys per part de tots els consistoris municipals.

L’any 1993 es va nomenar Josep Giralt com a primer síndic de greuges. Aleshores l’alcalde era Joan Aguado, que recorda que va sorgir a petició de diferents entitats, entre d’altres les associacions de veïns, però també amb el convenciment que suposa una millora per la qualitat dels serveis municipals.

També participaven en el debat els alcaldes, Marcel Esteve, Francisco Romero i Pere Regull. Per la banda dels síndics, la Lourdes Sánchez que va exercir el càrrec del 1995 al 1999, el Josep Bricullé del 1999 al 2001, Glòria Valeri del 2001 al 2017 i l’actual síndic, Jaume Refecas.

La Glòria Valeri recorda que una de les lluites dels primers anys va ser la de disposar d’un espai adequat per atendre les visites i la divulgació de la sindicatura.

Pere Regull també va parlar a la tertúlia del tema de l’elecció de la figura del síndic. Una elecció complicada, perquè es busca algú de consens per a tothom.

També sobre la unanimitat del consistori l’actual síndic, Jaume Rafecas, va destacar el tarannà vilafranquí.

La tertúlia 4 x 4 va ser el primer dels actes que es fan aquesta setmana per celebrar el 25è aniversari de la Sindicatura de Greuges de Vilafranca.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: