Dissabte, 10 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El trasllat de la premsa de vi de l’Avinguda Tarragona culmina amb èxit

La premsa de vi de Cal Palau, que havia estat a l’Avinguda de Tarragona de Vilafranca des de 1961, fa uns dies que està desmuntada a les reserves del museu.

Per poder afrontar el desmuntatge amb garanties, des del museu s’havia redactat un projecte específic que va desenvolupar durant la setmana passada l’empresa constructora Balañà, contractada per l’Ajuntament de Vilafranca i sota la supervisió de l’equip de conservació i restauració de VINSEUM.

El primer pas va ser muntar unes bastides per tal que el pes de la gran biga feta amb fusta de pi descansés allà i no sobre les altres parts de fusta. D’aquesta manera la resta de peces es podien desmuntar amb més garanties. Primer va ser extret el cargol de fusta, que va sortir sencer, malgrat ser llarg i prim. Després es va desmuntar la premsa pas a pas: les espadelles, els muntants de davant i els de darrere. Tot seguit es va apuntalar la biga per tal que quedés estable, es va desfalcar el plat de premsa de pedra i es va retirar la corda d’espart. Ja a finals de la setmana, dijous, es va col·locar una gàbia per subjectar la biga sense estrangular-la. Era un dels moments més complexes i amb més riscos degut al deteriorament de la fusta; sobretot quan un camió grua va elevar la biga per col·locar-la sobre d’un camió gòndola.
Un cop feta aquesta operació, només faltava retirar les parts de pedra; entre elles el plat de premsa. Cal destacar la lliura de pedra, que sobresortia només uns 25 cm però que ha resultat tenir 95 cm d’alçada.

Al llarg del matí divendres es van anar entrant les darreres peces a les reserves del museu col·locant-les a les seves ubicacions temporals.

A partir d’ara l’equip de conservació i restauració del museu estudiarà a fons les afectacions que pateixen cadascuna de les peces que conformen la biga i, en funció del que es determini, es farà una proposta de restauració. Tanmateix, ja es pot afirmar que restaurar la premsa serà un nou repte, potser de menys risc, però més complex del que ha estat el seu desmuntatge i trasllat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: