Dilluns, 22 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Neix Corpinnat, per prestigiar els vins escumosos del Penedès

Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló s’uneixen per impulsar Corpinnat, un segell que vol integrar elaboradors del Penedès que acreditin estàndards de qualitat .

 

A primers d’octubre d’aquest any sortiran al mercat les primeres ampolles amb la Marca Col·lectiva de la Unió Europea Corpinnat, el nou projecte impulsat pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló que neix amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès. La nova marca col·lectiva està oberta a tots els cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dins de la delimitació territorial Corpinnat i que compleixin els compromisos que estableix el reglament d’ús, com són la collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques, vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a 18 mesos, preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual i compromís amb el rigor i l’autoexigència. Corpinnat comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis, tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos.

La superfície de vinya representa el 61% de la superfície de plantació del Cava.

La vocació integradora d’aquesta iniciativa liderada per sis empreses del sector, que entre totes elaboren més de 2 milions d’ampolles l’any, queda  reflectida en el reglament d’ús de la marca, que permet que s’hi sumin tots aquells cellers que compleixin els requisits de territori i de qualitat, independentment de si estan emparats sota la DO Cava, la DO Penedès o en cap de les dues.

Els seus promotors la veuen com una oportunitat pel sector.

La marca figurarà en un lloc central de l’etiqueta principal de tots els escumosos elaborats pels cellers adherits. Per fer efectiva la seva incorporació a la marca, els cellers hauran de passar una auditoria externa inicial i una altra amb caràcter anual per acreditar el compliment d’aquests requisits.

La marca Corpinnat ha estat registrada a la l’Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual i a l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual i és titularitat de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat, l’entitat que han fundat els sis impulsors de la iniciativa. L’assemblea és el màxim òrgan de govern de l’associació i cada celler hi tindrà un vot, mentre que la junta directiva està composada per un representant de cadascun dels sis cellers que han impulsat el projecte. La presidència l’ostenten de forma solidària Xavier Gramona i Ton Mata.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: