Dijous, 23 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

XIV Congrés FEDALMA sobre lactància materna a Vilafranca

El catorzè congrés de lactància materna, que s’està celebrant a Vilafranca, centra la reflexió en el paper de les assessores i la comunicació

La catorzena edició del congrés de la Federació Espanyola d’Associacions pro Lactància Materna, FEDALMA, ha estat inaugurada avui al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca. La inauguració ha comptat amb la presència d’Eulàlia Torras en nom de FEDALMA, Rosa Fernández com a cap del Servei de Salut materno-infantil del Departament de Salut de la Generalitat, la regidora de salut Ana Doblas i l’alcalde de Vilafranca Pere Regull.

El congrés, organitzat aquest any pel grup de suport a la lactància materna Pit Penedès, duu per títol ‘Trencant etiquetes’ i està integrat per ponències i taules rodones que volen incidir en la imatge que tenen els grups de suport, el paper de les assessores, la comunicació, l’atenció centrada en la persona o l’ús de les TIC.
La llevadora i assessora de Pit Penedès Glòria Villena ha ofert la conferència inaugural sota el títol ‘Comissió de lactància materna de grups i professionals. Coordinació i visibilitat per als grups locals’.

En aquest sentit, Villena ha explicat l’experiència de l’Alt Penedès i el treball conjunt que fan els grups i els professionals de la salut a la comarca per millorar la lactància materna. Villena creu que el congrés ha de servir per aportar eines a les persones que exerceixen com a assessores de lactància materna dins els grups d’ajuda mútua i per refermar aquest paper fonamentat en l’experiència i l’acompanyament.

Villena també ha llançat una reflexió sobre la formació en lactància materna i ha posat l’accent en què no es perdi de vista l’essència dels grups de suport.

Villena ha situat la lactància materna a l’alta de l’hospital, en el cas de la comarca de l’Alt Penedès, en un 87%. La mitjana de Catalunya segons les dades del Departament de Salut està en un 84%. La cap del Servei de Salut materno-infantil del Departament de Salut Rosa Fernández explica que les dades mostren una evolució positiva, sobretot en la lactància a partir dels sis mesos de vida del nadó. L’any 2005, un 31% dels nadons continuaven sent alletats als 6 mesos i aquest percentatge se situa ara al 55%. A partir de l’any de vida, s’ha passat de l’11% al 30%.

El congrés també ha tractat en una de les primeres ponències la imatge dels grups de suport. Les assessores Ana Morillo i Sara Freixedas, després de presentar els resultats d’una enquesta, han parlat de la possibilitat que s’obre d’anar més enllà del grup de suport i aventurar-se a fer màrqueting social per tal d’influir en el comportament de la societat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: