Dilluns, 15 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El CITE alerta sobre l’augment de la irregularitat entre els treballadors estrangers

Comissions Obreres alerta que les traves burocràtiques i la precarietat laboral aboquen els treballadors immigrants a la irregularitat.

Aquesta setmana s’ha presentat a la seu de Comissions Obreres de Vilafranca la memòria 2016 del CITE, el Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers. L’Oficina del CITE de Vilafranca ha atès 254 visites, un 59% de dones i un 41% d’homes, amb un total de 558 consultes. De les persones ateses pel CITE un 51’1% no tenen autorització davant el 48’9% que sí que la tenen. Fent la comparativa amb anys anteriors, el percentatge de persones que no tenen autorització ha passat del 26’3% del 2012 al més del 51% d’aquest 2016. D’altra banda, de les persones que s’han adreçat al CITE durant l’any passat, un 52% no treballen i un 48% sí que tenen feina. El percentatge de persones que no treballen també ha augmentat considerablement en els darrers anys.

El treball irregular també augmenta, segons les dades del CITE. Un 48’2% de les persones ateses té autorització per treball i contracte, mentre que un 51’8% està treballant de forma irregular. Els responsables del sindicat alerten que la falta de flexibilitat de la llei d’estrangeria i el mal funcionament dels tràmits burocràtics a causa de les retallades aboquen les persones immigrants a la irregularitat.

Per sectors, el servei domèstic centra l’activitat laboral d’un 37% de les persones usuàries del CITE; un 16’5% estan al sector hostaleria i un 11’8%, a l’agricultura. Des del sindicat també mostren la seva preocupació per la precarietat del sector del servei domèstic.

El secretari comarcal de CCOO Albert Rodríguez ha dit que la població immigrada pateix de forma més crua la precarietat laboral i ha alertat que la falta de flexibilitat de la llei pot desembocar en problemes molt greus que no només afecten els treballadors i treballadores, sinó també les seves famílies.

De les 558 consultes que s’han fet al 2016 al CITE, un 18% han estat sobre la renovació de l’autorització de residència; un 13% sobre la targeta comunitària; un 10% sobre l’arrelament social; un altre 10 sobre la renovació de l’autorització de treball; igual que el percentatge de consultes sobre nacionalitat; finalment, un altre dels temes a consultar destacats ha estat el reagrupament familiar amb un 8’8%.

La majoria de les persones ateses, més d’un 37%, són originàries del Marroc, seguit d’Argentina, amb un 15%, Bolívia i República Dominicana amb un 8% cadascun, i Uruguai amb un 5’6%.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: