Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
S’ha estrena del Gall de Foc de Palau-solità i Plegamans dissenyat i construït per Dolors Sans

S’ha estrena del Gall de Foc de Palau-solità i Plegamans dissenyat i construït per Dolors Sans

En el marc de la Festa major de Palau-solità i Plegamans es va presentar el Gall de Foc de Can Cortés, dissenyat i construït per l’artista vilafranquina Dolors Sans.

El projecte és una iniciativa de la colla de diables Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga de Palau. El gall té relació amb la llegenda de la Pedra del Diable del pont de Martorell. Una serventa què ha d’anar a buscar aigua cada dia a l’altra banda del riu es ven l’ànima al diable, que diu que li construirà un pont en un sol dia. Quan ja era la matinada, al diable ja només li quedava una pedra per acabar el pont. Al passar per la masia de Can Cortès de Palau-solità, el gall de la casa va cantar i el diable va perdre la juguesca. Enfadat, va deixar caure la darrera pedra que és un Menhir que hi ha la població.
Segons la colla que ha impulsat el projecte, el gall és de foc perquè el diable el va castigar i convertir en un animal agressiu de l’infern. El Gall de Can Cortès és un gall en actitud altiva, agressiu, amb les potes amenaçadores i les ales obertes, perpendiculars al gall. Té una cua estilitzada molt gran que li dóna un aspecte de bèstia de foc. És per un sol portador i disposa de 14 punts de foc, connectats per ser encesos elèctricament. És de grans proporcions i mesura 2,40 mts d’alçada i 2,50 mts de llargada a terra i augmenta fins a 3,40 mts d’alçada quan està en moviment amb el portador.
L’estrena es va realitzar dins d’un espectacle anomenat “Guirigall” en el qual es representa la llegenda de al pedra del Diable i que es va estrenar per aquesta ocasió.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: