Dilluns, 16 de Maig de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La verema es veurà afectada per la sequera, i la pagesia haurà d’adaptar-se al canvi climàtic

La manca de pluges d’aquest any provocarà segurament que s’acabi avançant la verema, i que la quantitat de raïm que es culli sigui inferior a la d’altres anys, segons Isabel Vidal, de JARC.

De fet, aquesta setmana es començaran a collir a l’Alt Penedès les varietats més primerenques. En la zona propera a Sant Sadurní ja es collirà el Chardonnay, un fet que com comenta la cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, Isabel Vidal, no és estrany però que pot marcar una tendència aquest any a causa de la poca pluja que ha caigut. Des del seu punt de vista, la verema d’enguany serà molt atomitzada i pot variar molt els ritmes d’una vinya a una altra.
Vidal dóna algunes dades recollides en la seva estació meteorològica. L’any 2012, que també va ser sec, es va recollir entre gener i junt 303 litres per metre quadrat. Enguany la xifra en la mateixa estació i el mateix període és de 151 l/m2; sense comptar les pluges de finals de juliol que tampoc van ser gaire significatives.
Pel que fa a l’efecte que pot tenir tot plegat en la vinya, considera que les vinyes més velles i en terrenys més generosos estan aguantant bé, i que cal tenir present que encara queden unes tres setmanes per començar a collir la primera de les varietats tradicionals, el macabeu. De totes maneres apunta que si plou ara serviria bàsicament per a les varietats més tardanes.
Vidal comenta també que aquesta situació no és nova, i que cal que la pagesia, i el sector en general, tinguin clar que caldrà adaptar-se buscant noves maneres de treballar la vinya. Fa uns mesos es van fer unes jornades sobre el canvi climàtic i es van donar algunes idees.
Regar és també una opció que està contemplada en el reglament, i per la qual cal demanar autorització. Però el més important és que caldrà també treballar per aprofitar al màxim l’aigua de la pluja al territori.
Finalment explica que de cara a aquesta verema tot apunta que el preu pujarà, si es té en compte la llei de la oferta i la demanda. La previsió és que hi hagi menys raïm, en el seu cas les primeres impressions són que collirà entre un 35 i un 40% menys que l’any passat.
La verema del 2015 el raïm es va pagar de mitjana entre 33 i 35 cèntims el quilo, un preu que Vidal com dèiem espera que enguany sigui més alt; però que segurament quedarà lluny del que ella considera que hauria de ser un preu més just per el pagès, que se situaria al voltant dels 50 cèntims el quilo.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: