La necessitat de fer agricultura de precisió fa créixer l’interès per l’ús de la tecnologia
En el context de canvi climàtic que vivim el maneig dels conreus agrícoles és cada cop més complex. Per això creix l’interès per les solucions tecnològiques aplicades al camp.
Aquest dimarts ha tingut lloc a les instal·lacions de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech d’Espiells, a Sant Sadurní d’Anoia, una jornada de transferència tecnològica organitzada per l’Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura de Cabrils. La jornada s’ha centrat en l’ús de drons per optimitzar el control i el seguiment de camps agrícoles. En una demostració posterior a la formació teòrica, el dron, equipat amb sensors tèrmics i multiespectrals, ha recollit en el transcurs de sis minuts dades relatives a una parcel·la de vinya situada a tocar de l’escola.
El director tècnic de l’empresa Ebredron, Pau Jornet, explica que els drons permeten aplicar una agricultura de precisió proporcionant informació molt valuosa als agricultors, que després podran prendre la decisió més adient.
La informació que recopila el dron permet conèixer l’estat de les plantes, la salut del sòl o les necessitats de reg.
Des de l’Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura ofereixen formació contínua al sector agroalimentari. El seu director, Pedro Calero, opina que és necessari implementar les noves tecnologies en aquest sector com a «solucions per a enfortir-lo, fer-lo més competitiu, eficient, sostenible i tecnificat».
L’aplicació de la tecnologia al camp, però, topa amb diverses barreres en un sector amb una mitjana d’edat alta i amb dificultats per garantir la continuïtat de les explotacions.
L’aplicació de la tecnologia al camp pot tenir múltiples formes i models però, segons Calero, l’ideal és incorporar-la al dia a dia.
En qualsevol cas, el context que està generant el canvi climàtic fa que el maneig dels conreus sigui cada vegada més complex i la tecnologia brinda noves oportunitats per a aplicar una agricultura més precisa i sostenible.
Lídia Domènech és enginyera agrònoma i tècnica de viticultura a Vallformosa. Com a assistent a la jornada explica la importància d’estar al dia per fer front als efectes del canvi climàtic sobre la vinya.
Joan Altet, un altre dels assistents, és gerent de Foment Agrícola Les Garrigues i destaca que necessiten més precisió en el maneig dels seus conreus.
La jornada d’aquest dimarts ha comptat amb una trentena d’assistents entre la formació teòrica i la demostració pràctica.
Sessions com aquesta que ha tingut lloc a l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech d’Espiells es van fent arreu de Catalunya per acostar a les persones interessades aquest tipus de tecnologies.