Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou sistema de rondes intentarà agilitar la diada de Sant Fèlix

La diada castellera de Sant Fèlix implanta un nou sistema de rondes que intentarà agilitar el ritme de la jornada.

Els administradors de la Festa Major, amb l’ajuntament i la nova figura del cap de plaça, el tarragoní Jordi Bertran, han entomat el repte d’intentar millorar el desenvolupament de la diada per respondre a la demanda ciutadana sobre el model d’actuació, que tradicionalment s’allargava fins ben entrada la tarda. Després de diverses reunions amb les colles participants, han pres una sèrie de mesures que s’adoptaran aquest 30 d’agost i després seran valorades. La principal novetat és un sistema de rondes amb posicions alternes. La plaça s’estructura en dues meitats, de manera que mai no actuaran seguides dues colles ubicades en una mateixa meitat per què el muntatge dels peus sigui més àgil.

Abans d’entrar a plaça ja hi haurà mesures prèvies com l’avançament de l’horari del pilar al monument als Castellers i l’establiment de la Plaça Jaume I com a zona per enfaixar-se. D’altra banda, no hi haurà pilar dels Xicots de Vilafranca i els Falcons faran directament el pilar de sis aixecat per sota sense el pilar caminant previ. El cordó de seguretat, estrenat l’any passat per facilitar l’entrada a plaça de balls i colles però que no va acabar de funcionar, ampliarà la distància entre la façana de l’ajuntament i els espectadors. També s’allargarà pel carrer de la Cort fins al carrer d’en Coll. Així s’intentarà facilitar l’entrada a plaça de Minyons i Joves, que l’any passat van tenir serioses dificultats per accedir-hi.

La façana de l’Ajuntament quedarà reservada per als castellers. I, d’altra banda, per primera vegada, no hi haurà unitat mòbils dels mitjans de comunicació perquè hi hagi més espai per als espectadors.

Un cop ja situades les colles a la plaça, l’actuació constarà de cinc rondes i una de pilars superiors al de cinc, sense pilars de comiat menys si no se n’ha intentat un de superior. Quan una colla completi els tres castells, la ronda següent serà la de pilar i l’ordre d’actuació es manté en totes les rondes. Una novetat important és que cada colla podrà desmuntar només un peu en cada ronda, inclosa la de pilars.

D’altra banda, també hi ha novetats per la diada del 31 d’agost. Els administradors i les colles locals han arribat a l’acord d’acabar l’actuació, que serà “a l’antiga”, a les quatre de la tarda com a molt tard.

El dimarts que ve es farà el sorteig de l’ordre d’actuació de les colles per la diada de vigília, amb Castellers i Xicots de Vilafranca, i per Sant Fèlix. En aquest cas només se sortejarà la colla que tria en quina posició vol actuar, primers, segons, tercers o quarts. L’ordre d’actuació de la resta de colles estarà sotmès a aquesta decisió per respectar el sistema de posicions alternes. La mà innocent del sorteig serà el Francesc Moreno ‘Melilla’.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: