Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més de 170 persones van assistir a la Nit de la República en el transcurs de la qual es va lliurar el vuitè Premi Armendares a l’Associació l’Espiga

L’acte, que va comptar amb la presència del diputat Gabriel Rufián i de l’escriptor Sebastià Alzamora, es va celebrar divendres a la nit dins de l’Auditori de Vilafranca on es va fer el sopar, el lliurament del premi i la resta de parlaments.

Des de fa vuit anys ERC de Vilafranca celebra la Nit de la República, generalment per recordar la que va proclamar Francesc Macià el 14 d’abril de 1931, però en aquesta ocasió els discursos van anar centrats en com es vol que sigui una futura república catalana.
Abans d’iniciar l’acte el diputat al Congrés, Gabriel Rufián, va respondre al mitjans sobre aspectes d’actualitat. Per exemple va lamentar el decret del Constitucional per aturar la llei catalana per fer front a la pobresa energètica.
També va carregar contra el ministre Montoro per les exigències del límit de dèficit.
Desprès del sopar, que va aplegar 170 comensals, la portaveu republicana a l’Ajuntament de Vilafranca, Mònica Hill, va defensar la necessitat de construir un nou país més just, i va recordar que cal fer-ho també des del treball en els municipis.
També hi va haver record per personatges històrics que han lluitat per les llibertats, amb la lectura d’algun dels seus pensaments per les narradores Jordina Biosca i Magda Pie, mentre l’artista Eva Sans anava desenvolupant una obra que al final es va sortejar entre els presents.
El plat fort de la Nit de la República va ser el lliurament del premi Salvador Armendares a l’Associació l’Espiga. Montse Espinosa va recordar la figura de Salvador Armendares, que va ser regidor i diputat d’ERC durant la República i va posar-lo d’exemple a seguir. Seguidament Georgina Ciupag, en nom del jurat, va explicar els motius per haver guardonat a l’Espiga.
També va reivindicar la seva pròpia història de nova catalana d’origen romanès. Ciupag va demanar que la nova república sigui terra d’acollida.
El jurat enguany ha estat compost també per Joan Tarrada, Núria del Campo, Marga Cuscó i Andreu Caralt.
En nom de l’Associació l’Espiga, va recollir el premi el president, Joan Ràfols.
Desprès va ser el torn dels darrers parlaments. L’escriptor Sebastià Alzamora va felicitar l’associació i en va lloar la tasca social amb les persones amb diferents capacitats. I Gabriel Rufián va defensar la presència de l‘independentisme d’esquerres a Madrid amb veu pròpia.
L’acte, que estava conduit per l’actriu Clara Cols, va acabar amb un concert de Carles Belda i Marc Serrats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: