Diumenge, 25 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca difon el projecte Vinyes per calor amb un simposi adreçat a regions vitivinícoles europees

Ahir arrencava a l’Enològica el simposi Vinyes per calor, per explicar detalladament davant de representants d’altres regions vitivinícoles europees el projecte pioner que lidera l’Ajuntament de Vilafranca.

Vinyes per calor és un projecte emmarcat en el programa europeu Life que busca l’aprofitament de les restes de poda de la vinya com a combustible per a calderes de biomassa. Vinyes per calor vincula l’administració local amb l’empresa social Nou Verd, el celler cooperatiu Covides, el clúster vitivinícola Innovi i diverses empreses privades com Vilarnau, que ja ha posat en marxa la seva caldera de biomassa alimentada amb sarments de vinya.

El simposi va ser inaugurat pel director de l’INCAVI Salvador Puig, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull i el regidor de Medi Ambient Josep M. Martí.

L’alcalde destacava que Europa ha cregut en el Vinyes per calor i que Vilafranca ha d’exercir la funció d’explicar el projecte a altres regions que es podrien beneficiar de l’experiència.

Com qualsevol projecte pioner, Vinyes per calor ha d’anar salvant els obstacles que es presenten i agafar rodatge. Ara cal que les restes de vinya estiguin ben seques abans d’arribar a la caldera per cremar millor.

El proper repte de Vilafranca és posar en marxa el districte de calor de La Girada, que subministraria els equipaments municipals situats a l’Avinguda d’Europa amb una caldera que s’ha instal·lat al costat de l’Arxiu Històric Comarcal. Els treballs van sobre el calendari previst i aviat funcionarà totalment, segons ha explicat l’alcalde, qui també ha apuntat la possibilitat d’afegir equipaments més llunyans, com el Centre Sociosanitari o el futur edifici de l’institut de La Girada al districte de calor.

Al simposi Vinyes per calor, a banda d’explicar l’experiència penedesenca, s’estan presentant diverses iniciatives relacionades amb la producció i la gestió d’energia neta. La primera sessió de treball va comptar amb la intervenció de Pep Puig, de Som Energia, i de Jörg Zimmer i Andreas Anton, representants de la ciutat agermanada de Bühl, que va explicar la seva experiència de producció local d’energia.

El simposi continua avui amb la presentació d’altres experiències, visites a les instal·lacions i les conclusions generals de la trobada.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: