Dimarts, 21 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’arqueologia i la història del museu han centrat la mirada d’Antoni Comas a Vinseum

L’antic president del Museu del Vi, Antoni Comas, va participar dissabte passat al cicle Convidats a mirar de Vinseum. Partint dels 15 anys en que va participar activament a les juntes directives del Museu de Vilafranca, 4 dels quals com a president, va anar desglossant records, fites i anècdotes d’aquella època.

La seva vinculació amb l’antic museu va començar l’any 1981, quan va ser nomenat responsable de la secció d’arqueologia, i justament la seva visita de dissabte començava a la primera vitrina d’arqueologia i geologia del museu, explicant els canvis introduïts a la secció i parlant de les peces de la Vinya Pau i de la Cova de l’Esquerda del Pany que van excavar alumnes de Sant Ramon abans que el museu existís i que l’escola va guardar fins que es va crear el Museu del Vi.
Comas va estar al capdavant d’aquesta secció en dues etapes: entre 1981 i 1985, en substitució de Pere Giró i Romeu, i després del seu mandat com a president, entre 1989 i 1991.
De la seva etapa com a president, del 1985 al 1989, recorda que es va habilitar el Palau Baltà com a magatzem i que es va iniciar l’inventari del fons museístic, tot i que posteriorment no ha servit de res com explica.
Tot i això, el seu caràcter metòdic va servir per afrontar la renovació total del discurs del fons arqueològic cap a un model molt més endreçat, més didàctic i, per tant, entenedor per als visitants.
Al llarg de la seva visita, també va anar recordant les donacions que van arribar al museu en aquells anys. En aquest sentit, Comas va explicar que el Museu del Vi “es va fer a base de donacions”, tot i que avui en dia seria impossible acceptar les condicions que imposaven.
Antoni Comas va exercir de guia per a una vintena de persones, que dissabte es van prestar a fer una visita al museu diferent i molt personal. La propera sessió del cicle Convidats a mirar anirà a càrrec de l’ escriptora i contacontes, Agnès Agboton, i tindrà lloc el 26 de març.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: