Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El debat sobre les migracions forçades ha posat l’accent en la hipocresia de la Unió Europea i les conseqüències del canvi climàtic

Ahir tenia lloc a l’Escorxador el tercer debat del cicle organitzat per diverses entitats amb representació a Vilafranca sobre “Quatre elements de la crisi de civilització”.

Sota el títol “Les migracions forçades”, l’expresident a Catalunya i a Espanya d’Amnistia Internacional Alfonso López i l’ambientòloga i membre d’Ecologistes en Acció Anna Pérez van parlar de la realitat a la qual es veuen abocades les persones que han de fugir de casa seva per assegurar la seva supervivència o buscar una vida millor.

Amb el focus de l’actualitat posat en el camp d’Idomeni i en la voluntat de la Unió Europea de retornar les persones que fugen de conflictes com el de Síria a Turquia, Alfonso López alertava sobre la hipocresia de les paraules per burlar el respecte pels drets humans. Uns drets que haurien de ser inherents a les persones.

López explicava que el 90% de les persones refugiades que hi ha al món estan a països pobres i concloïa que Europa no hauria de tenir cap problema per integrar almenys un milió de persones que fugen de les guerres en una població de 500 milions d’habitants.

Per la seva part, l’ambientòloga Anna Pérez va posar l’accent en les migracions forçades a causa de temes mediambientals.

Recordava que més de la meitat de la població mundial viu a prop de la costa i que el nivell del mar no deixa de pujar a conseqüència d’un canvi climàtic cada cop més evident.

Pérez destacava que l’entorn mediambiental està directament lligat al mode de subsistència de les famílies i que, per tant, genera moviments migratoris relacionats també amb motius econòmics i polítics.

El cicle de debats “Quatre elements de la crisi de civilització” acabarà el proper dimecres 30 de març amb una sessió dedicada al negoci i el poder de les armes que tindrà lloc a dos quarts de vuit al Casal Popular.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: