Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha acollit l’estrena a l’Estat Espanyol de la gira del documental “Hija de la Laguna”

Cine Club Vilafranca i Entrepobles-Penedès presentaven divendres al vespre a la Sala Zazie l’estrena a Espanya i l’acte comptava amb la presència de la seva protagonista, Nélida Ayay, amb la que es podia compartir col·loqui sobre la pel·lícula.

Nélida té 31 anys, és originària de la comunitat de Porcón al Perú. És camperola i líder ambientalista en una zona on les empreses mineres han operat des de 1992. A través del documental vol fer arribar un missatge de respecte a la natura.
El documental ens mostra Nélida, una dona dels Andes que parla amb els esperits de l’aigua. La troballa d’un jaciment d’or amenaça amb destruir la llacuna que ella considera la seva mare. Per evitar-ho, Nélida s’afegeix a la lluita dels pagesos de la zona que temen quedar-se sense aigua, enfrontant-los a la minera d’or més gran de Sud Amèrica.
El film ha participat en festivals del Canadà i Suècia amb molt bones crítiques i serveix per fer arribar el missatge dels camperols del Perú arreu del món.
Encara que el que més estima és estar al camp i tenir cura dels seus animals i cultius, Nélida va mudar-se a la ciutat de Cajamarca per formar-se en la universitat. Està estudiant dret per poder defensar a la seva comunitat dels abusos de les empreses extractives.
Des de la ONG Entrepobles, des de fa anys, dóna suport a les lluites de diferents comunitats de Centre i Sud Amèrica en defensa del territori. Coneixen bé aquest fenomen a través dels centenars de conflictes ambientals que avui tenyeixen tot l’anomenat “Sud global”.

Comentaris

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: