Dilluns, 24 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La normativa que obliga a l’obtenció del certificat negatiu de penals per treballar amb menors provoca incertesa entre professionals i empreses

Des de l’estiu, amb la reforma de la llei d’enjudiciament criminal que va aprovar el govern central, totes les persones que treballen amb menors han de presentar a la seva empresa un certificat negatiu de penals, conforme no tenen antecedents per delictes relacionats amb menors.

Com explica el tècnic del Consell Esportiu de l’Alt Penedès, Josep Besolí, aquesta normativa obliga totes les persones que tracten amb menors.

De fet les empreses estan obligades a tenir aquest certificat, però en molts casos els treballadors s’estan trobant amb problemes per obtenir-lo ja que a Catalunya només hi ha una oficina del Ministeri de Justícia a Barcelona que ho tramita. Besolí explica que en el seu cas també han donat més termini de temps als seus monitors per presentar-lo; però que de fet haurien de tenir-los ja.
En el seu cas son principalment monitors d’activitats esportives, però que és necessari igual si es treballa una hora a la setmana que se se’n treballen set. A més, Besolí explica que en el seu cas tenen monitors menors d’edat, o estrangers, amb la qual cosa se’ls generen dubtes i es complica més els tràmits.

La normativa és també una resposta a l’alarma social que va suscitar l’aparició d’alguns estudis com el realitzat per la Universitat de Vic en que es recollia l’alta incidència d’assetjaments o abusos a esportistes per part dels seus entrenadors.
Aquesta mesura del certificat negatiu de penals hauria de ser, però, una mesura transitòria fins que el Ministeri faci públic l’anunciat Registre de Delinqüents Sexuals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: