Divendres, 15 de Novembre de 2019
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector oleícola de l’Alt Penedès reivindica el valor de l’oli extraverge de proximitat

L’olivera és un conreu complementari a la nostra comarca que té un pes força important sobretot de Sant Martí Sarroca i Torrelles de Foix cap a ponent i al nord, a municipis com Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona o Torrelavit.

En plena collita d’olives, el sector oleícola altpenedesenc intenta reivindicar el valor que té el producte resultant, l’oli extraverge que comercialitzen cooperatives com COVIDES. El pagès Josep Marrugat creu aquest oli podria tenir una sortida al mercat encara millor si es valorés com el producte de qualitat i de proximitat que és.

L’estudi del sector oleícola de l’Alt Penedès publicat l’any 2010 pel Consell Comarcal, la Diputació i la organització Productes de la terra apunta que, tradicionalment, el cultiu d’oliveres s’ha desenvolupat a la comarca aprofitant les vores de les parcel·les dedicades al cultiu de vinya, de manera que exerceixen una funció de separació entre els diferents recintes. Per tant la producció d’olives ha estat sempre molt minoritària i bàsicament destinada a l’autoconsum. El cicle productiu de la vinya i l’olivera són complementaris, fet que ha permès a les famílies treure rendiment dels dos conreus. Josep Marrugat explica que l’olivera aguanta davant d’altres conreus, com el de l’ametller, que s’han anat abandonant. Tot i així, s’enfronta a l’envelliment dels pagesos.

Segons dades del Departament d’Agricultura corresponents a l’any 2008, la superfície d’oliveres a la comarca és d’unes 800 hectàrees dedicades totes elles a la producció d’oli. També hi ha censats uns 7.000 arbres disseminats. La varietat d’oliva més estesa a la comarca és l’Arbequina, tot i que també hi ha presència d’altres varietats com la Menya o l’Arboçana.

Programació

Ràdio Vilafranca

01:00
Penedès en Xarxa
Magazín matinal
04:00
Al teu aire
Radiofórmula amb Àlex Santamaria
07:00
Notícies en xarxa
Informació general

Penedès Televisió

03:45
Vilafranca opina
Enquesta al carrer - Mas Albornà
04:00
L'informatiu vespre
L'actualitat de Vilafranca i el Penedès, al vespre
04:30
Esport comarcal
Futbol. La Granada - Òdena

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: