Dissabte, 24 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una tronada marcada pels canvis ha donat inici a la festa major de Vilafranca

A les 12 d’aquest dia 29, els cinc administradors han encès la metxa de la tronada que, com cada any, fa esclatar la festa major de Vilafranca. Els canvis que s’han adoptat aquest 2015 amb la voluntat de racionalitzar els horaris de la festa han implicat també modificacions en un dels actes més esperats.

50Els administradors han encès la metxa des de la banda de la rambla del monument a Milà i Fontanals i no des de l’altre extrem, com es feia habitualment. D’aquesta manera, els balls ja estaven situats per enfilar la Rambla de Nostra Senyora i no calia esperar a desembarassar la rambla de Sant Francesc de les restes dels coets perquè comencés la cercavila. De fet, ha arrencat 6 minuts després de les dotze, tot i que s’ha anat alentint a mesura que s’anava desenvolupant.
Amb canvis o no, la tronada és com sempre un dels moments que tothom espera, sobretot el quintet d’administradors.

L’Albert Rovira, un dels responsables de la pirotècnia Igual, explicava just abans de l’encesa que, tot i que la metxa s’encenia a l’altra banda de la rambla, els aeris seguien el mateix ordre que sempre, guardant els coets més forts per la banda del monument.

La retransmissió de la tronada en directe a través de Ràdio Vilafranca i Penedès TV ha permès recollir alguns moments peculiars de l’acte, com el fet que el Drac de Cal Sedasser, la rèplica més antiga que existeix, del 1889, ha “presidit” l’encesa de la tronada al capdamunt de la rambla.
D’altra banda, també hem recollit un moment poc conegut. Des del 2009 i arran de les Segones Jornades de Cultura Pirotècnica, els Diables de Vilafranca van incorporar una tradició valenciana: amb el Llucifer, la Diablessa i l’Àngel al capdavant, porten el foc per encendre la metxa des de la Basílica de Santa Maria, concretament del ciri de Sant Fèlix.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: