Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Maria Barbal ha presentat a Vilafranca En la pell de l’altre, una història sobre la impostura

En la pell de l’altre arriba després de sis anys de silenci narratiu de l’autora de Pedra de tartera. Convidada per La Cultural, Maria Barbal en feia la presentació ahir dimecres a l’Agrícol.

Les protagonistes són dues dones que es coneixen des de nenes i que seguiran trajectòries vitals completament diferents, unides pel dolor que una i altra metabolitzaran de manera molt diferent. La Ramona buscant el reconeixement públic del seu patiment com a presidenta d’una entitat que agrupa antics deportats catalans als camps de refugiats francesos en acabar la Guerra Civil i la Mireia, a través de l’amor.

La novel.la està inspirada en l’expresident d’Amical Mauthausen, Enric Marco, que va crear i alimentar una impostura però Barbal explica que no té res a veure amb el seu cas.

Ambientada a Barcelona, la novel.la abasta 3 generacions, des dels anys 50  fins ben entrat el 2.000,  a través del present i dels records.

Els altres personatges —el Rossend, l’Anna, el Tomàs, el Manuel, el Joan, la Lolín o la Isolda— dibuixen amb les dues protagonistes un entramat de relacions, vinculades al context social i polític dels anys vuitanta i noranta fins a l’assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia a Moscou el 2006.

Aquesta mirada a través de diferents personatges, més enllà dels protagonistes, també el trobem a altres novel·les de Barbal.

 

Curiosament el cas d’Enric Marco, el nonagenari barcelonès que es va fer passar per supervivent dels camps nazis i que va ser desemmascarat el maig de 2005, també ha inspirat altres escriptors catalans com Javier Cercas que acaba de publicar L’impostor.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: