Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector vitivinícola pot assumir el repte de liderar un nou escenari legislatiu en matèria de vins ecològics per a protegir el medi ambient

Aquesta podria ser una de les conclusions de la jornada EcoSostenibleWine que s’ha celebrat aquest dimecres a Vilafranca, i que va deixar constància també que el consumidor cada vegada es mostra més preocupat pel canvi climàtic i demanda productes que vagin més enllà de l’estricte concepte “ecològic”.

Aquesta situació provoca una incipient inquietud que, a dia d’avui, no satisfà completament les actuals certificacions.

Per aquest motiu, el sector vitivinícola ha d‘aproximar-se a un nou sistema productiu basat en el coneixement i rigor tècnic i que integri tots els aspectes ambientals. Per aconseguir-ho és necessària una implicació transversal, tant de les empreses, com dels productors i les administracions.

Actualment, són moltes les bodegues que ja han invertit en energies alternatives, en millorar l’eficiència energètica o en reduir l’ús de recursos naturals. En aquest sentit, el marc legal actual haurà ser flexible per albergar totes aquestes iniciatives i orientar-se a obtenir vins cada vegada més respectuosos amb el medi ambient en el seu context més ampli.

El director general de l’Incavi, Jordi Bort, destacava la preocupació de tot el sector, administració inclosa, per aconseguir que els esforços que es fan arribin al consumidor. EcoSostenibleWine va deixar constància que el sector vitivinícola pot assumir el repte de liderar aquest nou escenari legislatiu per a protegir el medi ambient.

Experts en medi ambient i ecologia van reforçar en aquest important fòrum, una vegada més, la idea conceptual de que ecologia i protecció han de portar intrínseques aquestes noves variables per a definir un nou model productiu ambiental i socialment sostenible i integrat, on els actuals sistemes de producció ecològica es vegin enriquits i enfortits amb alguns dels aspectes que més preocupen, tant a empreses com a consumidors.

Bort explica que en aquests moments s’està treballant per conèixer el consum real que hi ha d’aquests tipus de productes.

Les ponències tècniques van destacar alguns temes rellevants com la millora de la protecció fitosanitària en les vinyes. Per exemple, els tractaments amb coure, producte àmpliament aplicat en els nostres cultius durant dècades i, encara utilitzat també en vinyes ecològics no està exempt de problemàtica; o bé la recerca d’altres matèries amb menys impacte ambiental per lluitar contra altres plagues.

Es va manifestar també la importància que el nostre sistema de producció agrària s’orienti cap a l’actual entorn climàtic canviant. Així doncs, seran necessàries tant les mesures d’adaptació per mantenir el potencial productiu com les de mitigació que impliquin la reducció de la petjada de carboni. En aquest sentit, la gestió de la vinya no està exempta d’emissions de CO2 i, aspectes com els materials utilitzats en la plantació o la utilització de maquinària agrícola que funciona amb combustibles alternatius poden contribuir, entre d’altres, a reduir aquestes emissions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: