Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una de les sis obsidianes del neolític que s’han trobat a Catalunya prové del jaciment de la Serreta, a Vilafranca

El Penedès s’uneix així al Vallès i al Baix Llobregat, les úniques zones de tota la península ibèrica on s’han trobat làmines d’obsidiana, un vidre natural i brillant, de color negre, gris o verd fosc, i d’origen volcànic.

En el neolític, fa més de sis mil anys, va ser molt valorat i a bona part de la Mediterrània es feia servir per a fabricar eines de tall. Tot i que, segons els experts, en molts casos es feia servir com a material d’intercanvi en l’establiment de relacions socials entre comunitats.

Les sis làmines d’obsidiana que s’han trobat a Catalunya es poden veure ara a Vinseum en una exposició titulada “Coincidències insòlites: Vidres negres del neolític. D’on vénen?”, que es podrà visitar fins al proper 12 de gener. Allà s’explica que les sis peces, que han estat analitzades a França, provenen d’una de les colades volcàniques del Monte Arci<em></em>, a l’Illa de Sardenya. Per tant, van recórrer uns 1.300 quilòmetres per mar i terra.

L’obsidiana de La Serreta va ser trobada en una tomba durant les excavacions que van precedir la construcció del peatge de l’autopista. L’individu va ser enterrat amb un extens aixovar. A part de l’obsidiana, que s’havia fet servir per a tallar carn o pell i estava situada als seus peus, duia un collaret de variscita de les mines de Gavà.

Les Coincidències Insòlites són un programa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona en què els museus posen en diàleg peces dels seus fons. En aquest cas hi participen el Museu d’Història de Sabadell, el Museu de Gavà, la Institució Milà i Fontanals i Vinseum.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: