Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Iniciativa denuncia una baixada de la inversió a l’Alt Penedès del 50% respecte el 2011, i el retrocés social que això comporta

La Diputada Dolors Camats, d’Iniciativa per Catalunya Verds ha estat a la comarca per tal de parlar dels pressupostos per el 2012 que planteja el Govern català, i que representen per l’Alt Penedès un clar retrocés respecte anys anteriors. Si el 2011 la inversió va ser de uns 20 milions d’euros, per aquest 2012 està pressupostada en uns 10 milions d’euros.

Camats, acompanyada d’Andreu Caralt i el conseller comarcal Josep Enfruns, ha fet un repàs d’algunes de les inversions que consideren imprescindibles per la comarca, i que permetrien que no hi hagués un retrocés en els serveis que s’ofereixen a la societat. Parlaven de temes relacionats amb l’ensenyament, la sanitat o el transport públic, on dia Camats, clarament les inversions són inferiors a l’Alt Penedès que en d’altres comarques catalanes. De fet, si l’any 2010 la inversió per habitant a la comarca superava de llarg els 250 euros per cap, de cara al 2012 es quedaria a la ratlla dels 100 € per càpita.<br />Davant d’aquests fets, i d’una proposta de pressupost de la Generalitat que consideren des de ICV malmeten encara més aquesta situació, Camats remarcava que no és cert que no hi hagi alternatives. Els ecosocialistes proposen augmentar els ingressos, però fer-ho de manera correcte i no gravant les classes treballadores. Camats posava com a exemple el fet que aplicant un impost sobre la generació d’energia nuclear a Catalunya, la Generalitat podria recaptar prop de 2.000 milions d’€.
També apuntava recuperar part de l’impost de successions i gravar els fons bancaris especulatius.<br />Fent una anàlisi del darrer any, des de ICV consideren que és molt clar que la situació és pitjor en aquest moments ja que l’atur no para d’augmentar, han tancat més empreses, és més difícil accedir als crèdits bancaris. Camats reconeixia que la crisi és real, però que les decisions equivocades del govern han agreujat encara més la situació. I des de ICV apuntaven encara un fet que consideren molt greu, i és que les retallades que està aplicant el Govern es converteixen en estructurals, i que per tant no desapareixeran quan la situació canviï.

Els ecosocialistes apunten que cal aplicar alternatives també en la despesa. Així demanen poder disposar d’un coixí per ajudar les persones que més ho necessiten, donant cobertura social; incentivant la recerca i universitats, i millorant la formació professional. Camats aposta per l’austeritat selectiva. Pel que fa a la comarca, les escoles de la Granada i Moja són una prioritat; o en transport per exemple les rodalies o el Bus Nit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: