Dimecres, 29 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El projecte de llei de vegueries ha superat el seu primer tràmit parlamentari

El tripartit ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per CiU, PP i el Grup mixt, que s’oposaven a la llei en considerar que no ha estat consensuada amb el territori.

<br />Durant la sessió, el conseller de governació Jordi Ausàs ha comentat que, en les esmenes a la totalitat, no entén com un partit catalanista pot oposar-se a la divisió territorial pròpia de Catalunya en vegueries que, segons el govern de la Generalitat, supera la divisió existent fins ara en províncies.
Però les reticències del territori s’han manifestat durant la sessió. El Penedès continua reclamant ser la vuitena Vegueria i Tarragona i Reus es disputen la capitalitat de la vegueria. La Vall d’Aran vol ser una demarcació pròpia i no està d’acord amb la llei tal qual està redactada. De fet, el síndic d’Aran, el socialista Francesc Boya, ha trencat la disciplina de vot i s’ha abstingut en la votació.<br />Recordem que la llei reorganitza Catalunya en set vegueries que substituiran les actuals quatre províncies i que són la de Barcelona, Camp de Tarragona, Lleida, Girona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central i Alt Pirineu-Aran. D’aquesta manera, es recupera la figura de la vegueria, una demarcació territorial que ja va existir durant l’edat mitjana i que va ser suprimida pel Decret de Nova Planta de 1716.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: