Dissabte, 4 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mor als 95 anys l’artista i escriptor vilafranquí Jaume Mercader-Miret

El passat dijous moria als 95 anys a Barcelona, ciutat on residia des del 1929, l’artista i escriptor Jaume Mercader-Miret, qui va ser enterrat el dissabte dia 2 al cementiri de Montjuïc.

Nascut a Vilafranca l’any 1924, Jaume Mercader-Miret va fer els seus primers estudis al col·legi de Sant Ramon fins que el 1929 es va traslladar a residir a Barcelona amb la seva família. Allà, amb catorze anys i enllestits els estudis bàsics, va entrar a treballar d’aprenent a diversos tallers d’orfebreria i amb posterioritat a la guerra civil es va plantar pel seu compte i va iniciar les seves creacions en repussats d’aram que li van donar ampli reconeixement artístic, entre aquests cal destacar els plafons de l’altar de sant Ramon de Penyafort a la basílica de Santa Maria i els de la capella del col·legi de Sant Ramon. També es va dedicar a altres aspectes de l’art sacre com el disseny de vitralls per a diverses esglésies de Catalunya. Durant molts anys va exercir com a professor a la barcelonina Escola Massana on havia estudiat. En l’àmbit artístic va col·laborar en nombroses edicions vilafranquines dels anys de postguerra.<br />Igualment apassionat per la literatura ja abans de la guerra col·laborava a la premsa vilafranquina amb la seva "Lletra de Barcelona" a les pàgines d’Acció Catòlica" on va seguir col·laborant en els anys quaranta i cinquanta. Guardonat en diversos certàmens literaris per la seva producció poètica, de la que després n’aplegaria una petita part al seu "25 sonets triats" publicat el 1990.
Pregoner de la Festa Major l’any 1965 i de les Fires de Maig el 1976, el 1990 publica també les seves "Memòries d’un aprenent vilafranquí", llibre al que segueix l’edició vilafranquina d’homenatge "Vilafranca ben a prop", XXII premi Sant Ramon de Penyafort publicat per Vilatana el 1995. Col·laborador de la revista "Olerdulae" del Museu de Vilafranca i posteriorment de la revista "del Penedès" de l’Institut d’Estudis Penedesencs, aquesta entitat li va publicar el 2003 el seu darrer llibre "Fets i circumstàncies".

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: