Dilluns, 6 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es clou el IV seminari d’història de l’IEP

El IV seminari d’història de l’Institut d’Estudis Penedesencs obre noves línies d’investigació sobre la vida quotidiana a la comarca al llarg de la història.

La Secció d’Història de l’Institut d’Estudis Penedesencs ha celebrat aquest cap de setmana el IV Seminari d’Història del Penedès, sota la temàtica de LA VIDA QUOTIDIANA AL PENEDÈS HISTÒRIC. L’objectiu ha estat conèixer l’evolució dels diversos aspectes de la vida quotidiana de la població penedesenca al llarg dels segles, des de la prehistòria fins a l’actualitat. La història de la vida quotidiana és una especialitat historiogràfica apareguda fa uns anys que intenta omplir els buits que les fonts documentals de caràcter oficial presenten, tot centrant-se en les manifestacions del dia a dia de la gent.<br />El seminari s’inaugurava el divendres al vespre a l’auditori del fòrum Berger Balaguer de Caixa Penedès amb la presentació del llibre de Josep Bosch Planas "Evolució patrimonial d’un llinatge terratinent al Penedès. El segle XV: Els Gual" i una conferència a càrrec de José Enrique Ruiz-Domènec, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre "La vida quotidiana a la Catalunya Medieval".<br />Durant el matí de dissabte es van fer tot un seguit de conferències i aportacions a Vinseum que tenien com a eix descobrir la vida quotidiana al llarg de la història i, la cloenda, es feia dissabte al vespre al saló de plens de l’ajuntament.

En primer lloc hi havia la conferència de l’arqueòleg Josep Mestres, qui va parlar del neolític al Penedès. Mestres comentava que, des dels anys 50, al Penedès s’ha fet una tasca molt important de recerca arqueològica que té continuïtat avui dia i que encara en tindrà durant molts anys.

L’acte de cloenda també va comptar, d’altra banda, amb la presentació del llibre "El Penedès dins la Catalunya moderna. Actes de les XVIII Jornades d’Estudis Penedesencs".

Tot plegat ha aportat noves línies d’investigació per a conèixer més sobre com vivien els penedesencs des de la prehistoria.<br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: