Dimecres, 1 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca engega una nova campanya de foment i millora de la recollida selectiva de la fracció orgànica

L’Ajuntament de Vilafranca i la Mancomunitat Penedès-Garraf, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, realitzaran durant aquest darrer trimestre de l’any una campanya de sensibilització per a la millora de la qualitat i de la quantitat de la recollida selectiva de la fracció orgànica recollida a la vila.

Les regidores de Comerç i Mercats i de Medi Ambient, M. Dolors Rius i Ramona Suriol, i el regidor de Serveis Urbans, Aureli Ruiz, han presentat la campanya que s’inicia a partir de dilluns amb l’objectiu de millorar la qualitat del compost, reduint la presència de bosses de plàstic al cubell d’orgànica. <br />Per part de la Mancomunitat hi ha estat present l’educadora ambiental Mònica Hill, que ha explicat que del resultat de les caracteritzacions de la fracció orgànica realitzades aquest 2009 a la planta de compostatge de Sant Pere de Ribes, per part de l’Agència de Residus de Catalunya, es desprèn que una part dels materials trobats a la brossa orgànica corresponen a materials no propis d’aquesta fracció: bosses de plàstic i altres materials com monodosis de cafè, aliments envasats, plàstic film, etc. Reduint la presència de plàstic al cubell d’orgànica es millora la qualitat de l’adob que s’obté posteriorment i que acaba per exemple fertilitzant els jardins i conreus. <br />La campanya que s’enceta dilluns compta amb la participació de les 24 parades d’alimentació presents als mercats municipals de Sant Salvador, La Pelegrina i el Mercat de la Carn.
Els comerços dels tres mercats municipals oferiran 130.000 bosses compostables amb nansa per tal de que els clients puguin endur-se la compra a casa amb una bossa que no és de plàstic i que s’incorpora sense problemes a la fracció orgànica. L’objectiu de la bossa és que sigui utilitzada per dipositar la brossa orgànica dins el cubell marró. Precisament la regidora de Comerç i Mercats, Dolors Rius, destacava aquesta col·laboració dels paradistes dels mercats.

Rius comentava també que la campanya es farà extensiva també als mercats no sedentaris, per tant al de fruita i verdura diari, i a les parades d’alimentació del dissabte. A banda els mateixos paradistes compraran més bosses compostables per poder-les oferir als seus clients.

Es tracta d’una bossa vegetal i compostable, feta de midó de blat de moro, que es descompon amb les restes de menjar i del jardí i contribueix a fer un compost de qualitat. <br />Aquesta és la quarta campanya en els darrers tres anys que realitzen conjuntament l’Ajuntament de Vilafranca i la Mancomunitat Penedès-Garraf, amb el suport de l’Agència Catalana de Residus, per fer un pas endavant en la millora de la recollida de la fracció orgànica i reducció d’embolcalls d’un sol ús. Totes les campanyes pretenen també difondre el missatge de "Mercats de Vilafranca, Mercats sostenibles".

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: