Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP clama contra la caiguda de preus i més amb l’anunci de Freixenet de pagar cinc cèntims menys per quilo

El mateix dia que el sindicat agrari convocava una assemblea informativa, al Centre Àgora de Vilafranca, per tractar entre els productors de la comarca les mobilitzacions properes, s’havia fet públic l’anunci que el líder del sector elaborador cavista, Freixenet, pagaria cinc cèntims menys per quilo de raïm que en la campanya passada.

La notícia va caure com una gerra d’aigua freda als viticultors penedesencs. Veuen com la situació s’agreuja cada dia que passa. Si això no fos prou, per acabar-ho d’adobar, s’ha sabut que el conjunt de cellers de la comarca compraran un 25% menys de raïm que ara fa un any i es retornarà a nivells del 2002. Això es deu a la prevista reducció de vendes d’entre un 10 i 15% aquest any i als excedents que queden als cellers de la temporada passada. <br />Per tot plegat, Unió de Pagesos reclama a les administracions mesures urgents per pal·liar el que ja és un fet: la crisi del sector vitivinícola. <br />Joan Santó, responsable nacional del sector de la vinya de la Unió de Pagesos, ha insistit que el sector pateix per la conjuntura econòmica actual i està mancat d’un interlocutor clar per part de l’administració catalana. Santó lamenta que el conseller Llena no hagi respost a la petició del sindicat agrari de reunir-s’hi i que l’administració central asseguri que ens trobem en un any normal, per la collita i pel sector vitivinícola en conjunt.
A l’assemblea d’ahir al vespre es van concretar les posicions a seguir a partir d’ara. La més imminent és la convocatòria d’una tractorada per aquest dissabte als carrers de Vilafranca. L’objectiu, una vegada més, reclamar preus justos.

El coordinador comarcal de la Unió de Pagesos, Josep Joan Saumell, ha recordat que el sector viu immers en una crisi estructural que arrenca el 2004, un any de grans mobilitzacions i tractorades. Des d’aleshores, tot s’ha agreujat substancialment. Saumell també ha carregat contra el conseller Llena a qui acusa d’estar més interessat a afavorir l’agroindústria que no pas l’explotació familiar agrària del país.

Els viticultors fan una crida a la mobilització generalitzada. Unió de Pagesos emplaça els que es vulguin afegir a la mobilització, aquest dissabte a les nou del matí, a trobar-se plegats a la zona esportiva municipal de Vilafranca per esmorzar i encetar tot seguit la tractorada pels carrers de la capital altpenedesenca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: