Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La digitalització de l’arxiu de Mediona sobre els Mossos permet conèixer com treballaven a la comarca

En fer el desplegament a la nostra comarca, el novembre de 2007, els responsables de la comissaria de Vilafranca buscaven fotografies per decorar la comissaria. Es van posar en contacte amb el responsable de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, Josep Maria Massachs, que els va informar de l’existència del material recollit a l’Ajuntament de Mediona.

<br />Ara el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha digitalitzat més de 10.000 pàgines de llibres i documents de treball dels Mossos d’Esquadra a la comarca del segle XIX i de principis del XX que revelen aspectes quotidians del seu funcionament en aquella època.<br />Com explica el sot-inspector de la comissaria de Vilafranca, Ramon Chacón, a l’Alt Penedès hi havia a finals del segle XIX diverses comissaries. La principal estava a La Granada.<br /><br />Aquests documents, de gran valor històric, contenen informació de les actuacions dels Mossos d’Esquadra a la comarca entre els anys 1826 a 1929 i la zona documentada és la de la muntanya compresa entre Mediona, Font-rubí, la Llacuna i Sant Quintí.<br />Es tracta de llibres d’actuacions diàries de les esquadres, correspondència amb diferents unitats i administracions, informes sobre persones, llibres de visites a les diferents masies del districte que tenien adjudicat i normativa sobre com havien d’actuar els mossos.<br /><br />Entre d’altes curiositats que han trobat els historiadors en aquest documents figura una circular per la qual els Mossos d’Esquadra no poden practicar serveis on hi hagi la Guàrdia Civil. També hi ha circulars sobre com ha de ser l’uniforme, com per exemple un document de 1904 que prohibeix l’ús de la gorra amb visera i es recorda que la única gorra reglamentària és "la prenda llamada gorra de cuartel, que según Reglamento será de paño azul ribeteada de grana". Fins els anys 30 del segle XX, la documentació dels Mossos era en castellà.<br />Altres circulars internes donen instruccions sobre com s’ha d’actuar en les competències que tenien els Mossos i les tasques en matèria d’inspecció de joc, transport de viatgers i mercaderies i trànsit. També hi figuren instruccions per localitzar a desertors de l’Àfrica, per tenir cura de l’uniforme i una d’específica que prohibeix rebre "dádivas" per Nadal de ciutadans agraïts per la feina policial.<br />La decisió de digitalitzar aquesta documentació es va prendre per garantir i preservar la seva conservació i per facilitar-ne l’accés als investigadors, ja que fins ara només es podien consultar els originals a l’Ajuntament de Mediona i ara es podran consultar tant a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (arxiu que pertany a la Xarxa d’arxius de la Generalitat de Catalunya) com a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Efemèrides

12 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: