Dijous, 2 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El tortell de Reis és una tradició que es manté molt arrelada

Dimarts menjarem tortell de Reis, aquest pastís típic en forma d’anella o cèrcol, fet de pasta de brioix i farcit de massapà. També es pot trobar farcit de nata, crema, confitura o cabell d’àngel i al damunt, això no falla, es guarneix amb fruita confitada, pinyons i sucre de llustre.

<br />El pastisser vilafranquí Ramon Bertran ha explicat al magazín La Plaça que el tortell és de les elaboracions que menys ha variat amb el pas dels temps.<br />La tradició del tortell de Reis es remunta a època romana, quan celebraven les festes dels fruits o paganes i elaboraven tortells amb figues, dàtils i mel. Els romans també introduïen faves seques dins el tortell però qui la trobava era coronat rei de les festes en honor al déu Saturn. En canvi ara, coronem rei al qui troba aquesta figureta dins el seu tros de tortell i en canvi, qui topa amb la fava és qui el paga.<br />Enguany, arran d’una nova normativa europea ha perillat la tradició de la fava i la figureta però finalment, la Unió Europea ha fet una excepció amb aquesta tradició, com ha explicat Bertran.

D’aquí a uns dies tornarem a menjar tortell però aquesta vegada serà per Sant Antoni, coincidint amb la Festa dels Tres Tombs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: