Dilluns, 6 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum atorga el premi i beca Cristòfor Mestre i Artigas per fomentar la investigació tècnica i experimental sobre la viticultura

Aquest matí VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya ha fet públic el veredicte del I Premi i Beca Cristòfor Mestre i Artigas, atorgant el Premi a Josep Odó Camps Ferrer, i la Beca a l’equip format per Roser Catasús Colomé i Juan Antonio Herrera.

Amb aquest premi i beca, juntament amb el Premi i Beca Emili Giralt i Raventós VINSEUM vol fomentar la implicació del sector del vi amb la cultura alhora que potenciar la imatge de VINSEUM com a punt de referència nacional i internacional pel que fa a la recerca i la difusió del coneixement sobre les cultures del vi.<br />El fet que puguin optar a aquest premi treballs redactats en català, castellà, anglès o francès manifesta la voluntat de donar-li una difusió europea i de conquerir un lloc entre els guardons reconeguts internacionalment.<br />
El guanyador del Premi Cristòfor Mestre i Artigas Josep Odó Camps Ferrer és enginyer agrònom de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida; actualment està cursant la llicenciatura d’Enologia a la Universitat Rovira i Virgili. El seu treball es titula Anàlisis de les tendències de la temperatura i precipitació i el seu impacte en el conreu de la vinya a la zona de l’Alt Penedès. <br />L’objectiu del treball és l’anàlisi de les tendències de la temperatura i la precipitació a la comarca de l’Alt Penedès i els seus possibles efectes en la vinya. Segons l’autor, l’increment de la temperatura que s’ha produït en els darrers anys comporta un avançament de les dates de verema i de les dates en les què s’assoleix un determinat grau alcohòlic probable en el raïm. El guanyador del Premi rebrà 9.000€, aportació econòmica que fa efectiva l’Institut Català del Vi (INCAVI).<br />Pel que fa a la beca, Roser Catasús ha cursat els estudis d’Enginyeria Tècnica Agrícola, especialitat en Indústries Agràries i Alimentàries, a la Universitat Politècnica de Catalunya; i Juan Antonio Herrera ha cursat els estudis d’Enginyeria Tècnica Agrícola, especialitat en Explotacions Agropecuàries, a la Universitat Politècnica de Catalunya. Han estat premiats pel projecte Teledetecció de l’estructura i estat fisiològic de la vinya: prospecció d’indicadors del rendiment i qualitat del raïm. <br />L’objectiu del projecte és estudiar la validesa d’indicadors basats en la reflectància hiperespectral i en l’infraroig tèrmic per tal de detectar l’estructura i l’estat funcional de la vinya, i determinar la idoneïtat d’aquests índexs per estimar el rendiment i la qualitat del raïm. L’estudi s’abordarà a diferents escales (fulla, planta i parcel·la), contrastant els índexs remots amb paràmetres de rellevància fisiològica (estat hídric, fotosíntesi, transpiració…), estructural (radiació interceptada, vigor) i agronòmica (rendiment i qualitat). Els guanyadors de la beca percebran 6.000€ de mans del Consell Regulador del Cava.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: